dilluns, 25 de maig de 2015

El Clínic participa en un projecte europeu per a la prevenció i el tractament de la fibril·lació auricular

El passat dia 21 de maig es va presentar a la seu de la Societat Europea de Cardiologia a Brussel·les el consorci Europeu CATCH ME (Characterizing Atrial fibrillation by Translating its Causes into Health modifiers in the Elderly). L’objectiu del projecte és millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels pacients amb Fibril·lació Auricular i les seves complicacions. En el projecte, coordinat per la Universitat de Birmingham (UK), participa el Dr. Lluís Mont, coordinador de la Unitat de Fibril·lació Auricular l’Hospital Clínic de Barcelona. Horizon 2020, el principal programa de recerca i innovació de la Comissió Europea, dóna suport a aquest consorci amb una subvenció de 5 milions d’euros per als 4 anys de durada del projecte.

La Fibril·lació Auricular (FA) és el tipus més freqüent d’arítmia cardíaca i afecta un 2% de la població general a Europa, xifra que augmenta fins al 12-15% en persones de més de 80 anys. Es caracteritza per batecs auriculars descoordinats que produeixen un ritme cardíac ràpid i irregular i augmenta el risc d’accidents cerebrovasculars, deteriorament cognitiu, insuficiència cardíaca i mort prematura.

El projecte CATCH ME té com a objectiu millorar la prevenció i el tractament de la FA i les seves complicacions. Per a això es desenvoluparan i validaran estratègies per controlar aquesta malaltia sobre la base del coneixement disponible sobre els principals factors de risc que condueixen a la FA en la població europea: els gens, les drogues i la conducta.

Els investigadors identificaran els principals factors de risc que causen la FA en la població d’edat avançada a Europa i desenvoluparan eines clíniques per personalitzar la prevenció i el tractament dels pacients amb FA. El consorci també proposarà una nova classificació sobre la FA a investigadors, professionals de la salut i pacients de tot Europa. Això es realitzarà a través de sòlides eines clíniques, programes educatius, i el desenvolupament d’una sèrie d’aplicacions que es podran utilitzar des de qualsevol dispositiu mòbil, dirigides tant a professionals de la salut com a pacients.

El projecte combinarà l’excel·lència en la investigació amb la transferència de coneixements i la difusió dels resultats a través de la Societat Europea de Cardiologia (ESC) i la Xarxa de Fibril·lació Auricular (AFNET). El consorci treballarà també en estreta col·laboració amb Roche Professional Diagnostics, que donarà suport al desenvolupament de la propietat intel·lectual que es generi en el marc del projecte.

Aquest consorci està coordinat pel Professor Paulus Kirchhof, de la Universitat de Birmingham (UK) i participen l’Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Maastricht (Països Baixos), la Universitat Ludwig-Maximilians de Munic (Alemanya), la Universitat d’Oxford ( UK), la Universitat Pierre Marie Curie (França), la Societat Europea de Cardiologia (ESC), la Xarxa de Fibril·lació Auricular (AFNET) i l’Institut de Recerca en Salut i Medi Ambient del Regne Unit (UK-Heri).

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.