Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 5 de maig de 2015

El Clínic participa en les noves recomanacions sobre la ingesta de greixos i olis en la dieta

Un nou document de consens coordinat pel Dr. Emili Ros, membre del servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Clínic, estableix noves pautes per a la ingesta de greixos i olis en la dieta. La principal novetat del document és que proposa que la unitat nutricional bàsica no sigui el nutrient en sí, en aquest cas els àcids grassos, sinó l’aliment que els conté, com olis, carns, productes làctics, fruits secs, etc. El “Consens sobre els greixos i olis en l’alimentació de la població espanyola adulta” ha estat elaborat per la Federació Espanyola de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD).

Els greixos de la dieta són una important font d’energia i estan formats per diferents tipus d’àcids grassos. La seva qualitat, definida per la composició en àcids grassos, més que la quantitat, té una influència directa sobre la salut de les persones. És per això que la FESNAD ha elaborat un nou document per proporcionar una guia sobre els nivells desitjables d’ingesta dels àcids  grassos dietètics i els aliments que els contenen.

El consens recull l’evidència científica obtinguda a partir de diversos estudis publicats al llarg de 10 anys (entre gener de 2004 i agost de 2014) sobre els greixos en alimentació i el risc de partir malalties cardiovasculars o diabetis. També es van analitzar enquestes nutricionals recents en la població espanyola. Les diferents publicacions es varen avaluar de forma extensa per conèixer la seva qualitat, consistència i rellevància, i així poder emetre recomanacions vàlides.

En aquestes recomanacions hi ha un canvi d’enfocament de nutrient a aliment que respon a que “a més dels àcids grassos, els aliments contenen una gran multitud de nutrients que són capaços d’interaccionar amb ells sobre vies metabòliques importants per a la salut”, explica el Dr. Emili Ros. Sota aquesta premissa, l’equip d’experts que ha elaborat aquest document proposa que les recomanacions d’ingesta de greixos s’han de fer a partir dels aliments que els contenen.

Així, pels àcids grassos saturats, es poden consumir amb moderació productes làctics sencers o carns vermelles magres, que abans es consideraven perjudicials pel colesterol o pel risc cardiovascular, però cal evitar les carns processades (beicon, salsitxes, xarcuteria, patés, etc) i el greix pur de llet (nata i mantega); pels greixos monoinsaturats, es recomana consumir les varietats verges d’oli d’oliva; pels poliinsaturats n-6, consumir olis de llavors o margarines; pels poliinsaturats n-3 marins, consumir peix blau dos cops per setmana; i pels poliinsaturats n-3 vegetals (àcid alfa-linolènic), menjar nous amb freqüència.

Els experts també destaquen que una dieta com la mediterrània, rica en greix d’origen vegetal, és millor per a la salut que altres dietes baixes en greix, ja que no promou l’augment de pes i és idònia per a la prevenció de malalties cardiovasculars. Així ho indiquen diferents estudis com el PREDIMED, liderat des de l’Hospital Clínic pel Dr. Ramon Estruch i pel que l’equip del Dr. Emili Ros va dissenyar la intervenció nutricional. “Aquest nou document vol ser un recull de consells d’alimentació més pràctic i comprensible per a la població general”, remarca el Dr. Ros.

El Consenso sobre las grasas y aceites en la alimentación de la población española adulta es pot descarregar en el següent link

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.