Categories

Entrada publicada a:

dijous, 14 de maig de 2015

Dieta mediterrània i exercici, claus per a un millor control de la hipertensió arterial

La hipertensió arterial (HTA) afecta ja a mil milions d’habitants a tot el món i és causa de la mort de 9 milions de persones l’any, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta malaltia crònica pot causar infarts de miocardi i accidents vasculars cerebrals, es desenvolupa de forma silenciosa i invisible i no sol presentar símptomes. Però, tot i essent potencialment letal, és una malaltia que es pot prevenir; per a això és important sensibilitzar la població sobre la importància d’un diagnòstic primerenc, així com donar a conèixer les mesures higienicodietètiques i d’activitat física existents que puguin ajudar a mantenir l’HTA sota control. Amb aquest objectiu, la Unitat d’HTA i Risc Vascular de l’Hospital Clínic de Barcelona organitza el proper diumenge 17 de maig, Dia Mundial contra la Hipertensió Arterial, la I Open Marxa Nòrdica a la Ciutat Comtal.

L’HTA a Espanya

A l’Estat Espanyol, a pesar dels múltiples esforços clínics i terapèutics realitzats per a millorar el control de la hipertensió arterial, els resultats obtinguts continuen essent molt millorables. Dades epidemiològiques recents mostren que la proporció d’espanyols que pateixen d’HTA (presenten xifres de pressió arterial (PA) màxima superior o igual a 140mmHg i/o xifres de PA mínima superior o igual a 90 mmHg, de mantera sostinguda) respecte el total de la població de 18 anys o més, arriba al 33%, és a dir, 33 persones majors d’edat de cada 100 són hipertenses a Espanya. D’aquestes, només unes 20 (el 59,4%) coneix la seva condició d’hipertens. D’aquestes 20, 16 segueixen un tractament (78,8%) però solament 8 d’aquestes 16 persones mantenen la seva HTA controlada. Pràcticament, només un de cada quatre espanyols assoleix realment els objectius de control de la seva hipertensió arterial.

Dieta i exercici, claus per a controlar l’HTA

A més dels tractaments farmacològics, és molt important insistir en els beneficis que una dieta adecuada pot tenir en el control de l’HTA, no només en les etapes inicials del diagnòstic sinó també durant tot el seguiment d’aquests tipus de pacients. En aquest sentit, un estudi  realitzat per la Unitat d’HTA i Risc Vascular del Clínic en el marc de l’estudi PREDIMED (PREvenció amb  DIeta MEDiterrània) sobre 235 pacients amb una mitjana d’edat de 66,5 anys, dels quals el 85,4% presentaven HTA, va mostrar els beneficis de la dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge extra o amb fruïts secs sobre els valors ambulatoris de la hipertensió arterial dels pacients estudiats, tots ells d’alt risc vascular –majoritàriament, hipertensos sota tractament farmacològic-.

Però no només una dieta adient pot ajudar a mantenir un bon control de l’HTA: el Grup d’Investigació sobre el Risc Cardiovascular, Nutrició i Envelliment de l’IDIBAPS, en el que participen professionals del Clínic, està desenvolupant una nova recerca dins l’estudi PREDIMED PLUS, finançat pel CIBER d’Obesitat i Nutrició (ISCIII), amb l’objectiu d’avaluar l’impacte que l’increment de l’activitat física pugui tenir en els valors ambulatoris de la PA, fonamentalment en els pacients amb HTA. Els resultats d’aquest estudi, que actualment està en fase de reclutament de participants, estarà disponible el 2020.

I Open Marxa Nòrdica contra l’HTA

Per a promocionar entre la població els beneficis que un exercici físic adient pot oferir als pacients hipertensos, la Unitat d’HTA i Risc Vascular del Clínic organitza el diumenge 17 de maig, coincidint amb el Dia Mundial de la Hipertensió Arterial, el I Open Marxa Nòrdica a Barcelona, durant el qual instructors especialitzats en aquest tipus de marxa mostraran als participants els principis bàsics de la tècnica al llarg de dos recorreguts programats, de 6 i 10 km, respectivament, per la zona olímpica de Barcelona. Tothom qui vulgui participar en la Marxa pot trobar la informació necessària i el formulari de registre mitjançant el web www.openmarxanordica.jimdo.com

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.