Categories

Entrada publicada a:

divendres, 24 de abril de 2015

Una tècnica d’edició genètica ofereix esperança per a les malalties hereditàries

Investigadors de l’Hospital Clínic, l’IDIBAPS, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), han participat en un estudi liderat per científics de Salk Institute a La Jolla (Califòrnia) en què han utilitzat “tisores” moleculars per eliminar mutacions mitocondrials en òvuls de ratolí. L’estudi el publica avui la revista Cell i està liderat pel Dr. Juan Carlos Izpisúa-Belmonte, professor del Laboratori d’Expressió Gènica al Salk Institute.

Per a milers de dones a tot el món que són portadores d’una malaltia mitocondrial, tenir un fill sa pot ser un joc d’atzar. Aquest conjunt de malalties afecta les mitocòndries, petites centrals elèctriques que generen energia a les cèl·lules del cos, i es transmeten de forma exclusiva de la mare al fill. L’única opció per als pares que volen evitar que els seus fills heretin les malalties mitocondrials, és recórrer al diagnòstic genètic preimplantacional per seleccionar els embrions, encara que això no garanteix que el nadó neixi sa.

Ara, els investigadors han desenvolupat una tècnica simple per eliminar les mutacions mitocondrials en òvuls o embrions en una fase primerenca del desenvolupament que té el potencial d’evitar que els nadons heretin les malalties mitocondrials.

Actualment, no existeixen tractaments per a les malalties mitocondrials“, assenyala l’autor principal, Juan Carlos Izpisúa Belmonte. “La nostra tecnologia pot oferir una nova esperança per als portadors de malalties mitocondrials que desitgin tenir fills sense la malaltia.

Les cèl·lules vives poden tenir centenars -o fins i tot milers- de mitocòndries i cadascuna d’elles conté el seu propi ADN, una petita col·lecció de 37 gens que són essencials per a la funció d’aquest orgànul. Les mutacions en aquests gens crucials causen una àmplia gamma de malalties i poden conduir a la fatalitat en el naixement, una esperança de vida de només uns pocs anys, o provocar símptomes durant dècades.

La majoria d’estratègies actuals tracten de desenvolupar fàrmacs per als pacients que ja pateixen d’aquestes malalties“, apunta Alejandro Ocampo, investigador associat en el laboratori d’Izpisúa Belmonte i un dels primers autors del treball. “En lloc d’això, pensem en prevenir la transmissió d’aquestes mutacions de forma primerenca en el desenvolupament embrionari“.

Els investigadors van recórrer a dos tipus de molècules, unes nucleases, que poden dissenyar-se per tallar fils específiques d’ADN i funcionar, així, com una mena de “tisores moleculars”. L’equip del Salk Institute va dissenyar nucleases per tallar només l’ADN mitocondrial, en òvuls o embrions, que contenia mutacions que causen malalties, deixant a les mitocòndries sanes, intactes.

En aquest estudi, els científics, utilitzant ratolins que contenen dos tipus d’ADN mitocondrial, van aconseguir prevenir selectivament la transmissió d’un dels tipus a la següent generació usant nucleases específiques tant en els òvuls com en els embrions de ratolí. Els ratolins nascuts mitjançant aquesta tècnica es van desenvolupar de forma normal en l’edat adulta. A més, aquest mètode va permetre als investigadors reduir amb èxit els nivells d’ADN mitocondrial mutat responsable de dues malalties mitocondrials en humans.

L’equip que ha participat en aquest estudi està ara investigant la possibilitat de traduir aquesta tecnologia a la clínica en òvuls i embrions humans.

El Dr. Josep Maria Campistol, Director Mèdic de l’Hospital Clínic, investigador de l’IDIBAPS i coautor de l’estudi, remarca la importància que suposa per al pacient la combinació dels estudis bàsics i clínics, “i l’oportunitat de fer-ho amb una institució com el Salk Institute i el Dr. Juan Carlos Izpisúa, un dels referents mundials en investigació bàsica“.

La Dra. Núria Montserrat, cap de grup a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), que ha participat en la caracterització i disseny dels sistemes cel·lulars utilitzats en l’estudi, comenta: “la possibilitat de col·laborar amb els Hospitals Clínic i Sant Joan de Déu de Barcelona, en el dia a dia, des del nostre laboratori en IBEC, ens permet estar en contacte amb clínics experts en el camp de la malaltia mitocondrial i altres desordres de causa genètica“. “L’abordatge multidisciplinari liderat pel Dr. Izpisúa des del Salk Institute posa de manifest la importància de posar en comú les diferents àrees d’estudi en que treballem“, afegeix.

Altres investigadors que han participat en l’estudi són: Dr. Francesc Cardellach, Investigador en malalties mitocondrials de l’Hospital Clínic i la UB; Dra. Dolors Manau, especialista de la Unitat de Reproducció Assistida de l’Hospital Clínic; Dra. Salva Cívico, especialista de la mateixa unitat; Dr. Jaime Campistol, Cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Font: Salk Institute

Referència bibliogràfica:

Selective Elimination of Mitochondrial Mutations in the Germline by Genome Editing

Pradeep Reddy, Alejandro Ocampo, Keiichiro Suzuki, Jinping Luo, Sandra R. Bacman, Sion L. Williams, Atsushi Sugawara, Daiji Okamura, Yuji Tsunekawa, Jun Wu, David Lam, Xiong Xiong, Nuria Montserrat, Concepcion Rodriguez Esteban, Guang-Hui Liu, Ignacio Sancho-Martinez, Dolors Manau, Salva Civico, Francesc Cardellach, Maria del Mar O’Callaghan, Jaime Campistol, Huimin Zhao, Josep M. Campistol, Carlos T. Moraes, and Juan Carlos Izpisua Belmonte.

Cell, Volume 161, Issue 3, 23 April 2015, Pages 459–469. doi:10.1016/j.cell.2015.03.051

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.