Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 21 de abril de 2015

Un nou tipus de immunoteràpia augmenta la supervivència en melanoma avançat

L’Hospital Clínic de Barcelona ha participat en un estudi internacional que publica la prestigiosa revista New England Journal of Medicine (NEJM) sobre l’eficàcia d’un nou anticòs monoclonal en el tractament del melanoma avançat. Aquest anticòs, que activa a les cèl·lules del sistema immune per atacar les cèl·lules tumorals, ha demostrat una major resposta al tractament i un augment de la supervivència dels pacients amb melanoma metastàtic, amb un descens del 42% en el risc de progressió de la malaltia. En l’estudi ha participat la Dra. Ana Arance, especialista sènior del Servei d’Oncologia Mèdica del Clínic i investigadora de l’equip Genòmica translacional i teràpies dirigides a tumors sòlids de l’IDIBAPS, liderats pel Dr. Aleix Prat.

El melanoma avançat és un tipus de càncer amb mal pronòstic i una incidència creixent a nivell mundial. El tractament d’aquest tumor ha canviat molt en els últims anys amb l’aparició de nous fàrmacs que han augmentat de manera significativa la supervivència dels pacients. Són tractaments basats en immunoteràpia, que mitjançant l’ús d’anticossos monoclonals restauren la resposta anti-tumoral mediada pel sistema immune, o en teràpies diana que bloquegen certes vies de senyalització cel·lular i inhibeixen el creixement del tumor.

En aquest estudi, multicèntric i internacional, els investigadors han comparat l’ús d’un nou anticòs dirigit contra el receptor de limfòcits PD1 (Pembrolizumab), que activa a aquestes cèl·lules del sistema immune al llit tumoral, amb l’anticòs usat com a tractament de primera línia en melanoma avançat (Ipilimumab). Més de 800 pacients van rebre de forma aleatòria un dels dos fàrmacs i els resultats demostren que Pembrolizumab té una millor resposta al tractament -un 30% vs 10% amb Ipilimumab- amb una major supervivència i menys efectes secundaris greus.

Amb aquestes dades favorables de resposta i supervivència hem demostrat el benefici de poder utilitzar aquest tipus d’immunoteràpia per al tractament de primera línia del melanoma avançat, afegint, així, un nou fàrmac a l’arsenal terapèutic d’aquesta malaltia“, explica la Dra. Arance . A més, ja s’han iniciat estudis al Clínic per provar la seva eficàcia en el tractament del càncer de pulmó que, amb prop de 1.400.000 nous casos a l’any, és el més freqüent a nivell mundial.

El Clínic, referent en l’estudi del melanoma avançat

El Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic va ser el primer centre de referència designat pel CatSalut per atendre els casos de melanoma metastàsic. En paraules del Dr. Aleix Prat, cap de servei del Servei d’Oncologia Mèdica, “el Servei d’Oncologia Mèdica del Clínic és el grup amb més experiència en la utilització de fàrmacs biològics en melanoma avançat i és l’únic que ha participat en tots els estudis clínics que han donat lloc al registre d’aquests fàrmac “.

Aquest nou treball és el tercer en menys d’un any que publica el Servei d’Oncologia Mèdica del Clínic a la revista NEJM sobre diferents avenços en el tractament del melanoma avançat. En un dels articles anteriors es provava l’eficàcia de l’ús combinat de dos inhibidors d’una via de senyalització cel·lular, la de les MAP quinases (MAPK), en pacients amb una de les mutacions més prevalents en aquest tipus de tumor. En l’altre, els investigadors van demostrar l’augment de la supervivència dels pacients amb el tractament amb un altre anticòs monoclonal anti-PD1, el Nivolumab, respecte a l’ús de la quimioteràpia convencional.

Referència bibliogràfica:

Pembrolizumab versus Ipilimumab in Advanced Melanoma

Caroline Robert, M.D., Ph.D., Jacob Schachter, M.D., Georgina V. Long, M.D., Ph.D., Ana Arance, M.D., Ph.D., Jean Jacques Grob, M.D., Ph.D., Laurent Mortier, M.D., Ph.D., Adil Daud, M.D., Matteo S. Carlino, M.B., B.S., Catriona McNeil, M.D., Ph.D., Michal Lotem, M.D., James Larkin, M.D., Ph.D., Paul Lorigan, M.D., Bart Neyns, M.D., Ph.D., Christian U. Blank, M.D., Ph.D., Omid Hamid, M.D., Christine Mateus, M.D., Ronnie Shapira-Frommer, M.D., Michele Kosh, R.N., B.S.N., Honghong Zhou, Ph.D., Nageatte Ibrahim, M.D., Scot Ebbinghaus, M.D., and Antoni Ribas, M.D., Ph.D. for the KEYNOTE-006 investigators

April 19, 2015DOI: 10.1056/NEJMoa1503093

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.