Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 14 de abril de 2015

El Clínic participa en un comitè d’experts per unificar els criteris radiològics de diagnòstic en càncer de fetge

La revista Hepatology publica les conclusions d’un comitè d’experts convocat per la Societat Americana de Radiologia per revisar la guia LI-RADS (Liver Imaging Reporting and Data System), que estableix criteris per al diagnòstic del càncer de fetge a partir de patrons radiogràfics. L’elaboració del document, en la que hi han participat experts de reconegut prestigi internacional, ha estat liderada pel Dr. Jordi Bruix, cap de la Unitat d’Oncologia Hepàtica de l’Hospital Clínic i de l’IDIBAPS. L’objectiu ha estat harmonitzar els criteris d’aquesta guia amb els d’altres existents per estratificar el risc que una lesió esdevingui un càncer de fetge o establir, si és possible, el diagnòstic sense la necessitat de mètodes més invasius com la biòpsia.

Un dels debats més intensos en oncologia hepàtica és si el diagnòstic per la imatge per si sol pot servir o no per determinar si un nòdul al fetge és maligne o és necessari realitzar una biòpsia. Des de fa anys els criteris diagnòstics basats en aquest tipus de proves s’han recollit en diferents guies elaborades per diverses associacions internacionals i que es basen en criteris desenvolupats i validats al Clínic.

Una d’elles és la guia LI-RADS, publicada l’any 2011 per la Societat Americana de Radiologia, que classifica el risc de patir un carcinoma hepatocel·lular – el tipus més freqüent de càncer de fetge- en 5 categories en funció de la interpretació d’escàners o ressonàncies magnètiques. En la resta de guies existents, però, com les de les Associacions Europea i Americana per l’estudi de les malalties del fetge, es categoritza el diagnòstic mitjançant aquestes eines com a positiu, negatiu o indeterminat. Es fa necessari, doncs, unificar criteris i intentar desenvolupar un sistema estandarditzat capaç de descriure els patrons d’imatge detectats en malalts amb tumors hepàtics, amb l’objectiu final de reduir la variabilitat en la interpretació de les lesions i agilitzar els processos de presa de decisions sobre el tractament més adient.

En aquesta revisió s’harmonitzen els criteris que fan servir les guies radiològiques americanes amb els ja existents i recomanats en la resta de documents per a la pràctica clínica d’altres associacions internacionals. D’altra banda, els experts que han participat en l’elaboració del document proposen que, tot i que les categories establertes per la LI-RADS són útils, cal una revisió més acurada del risc que una lesió sigui maligna inclòs en cadascuna d’elles, és a dir, cal refinar-ne la gradació.

Cal destacar que els criteris diagnòstics recomanats en l’article es basen en estudis que s’han dut a terme a l’Hospital Clínic i en els que hi han participat els radiòlegs involucrats en la Unitat d’Oncologia Hepàtica. En aquest sentit, la revista Radiology publica en la seva edició on-line un estudi realitzat pel mateix grup en el que es validen les recomanacions fetes en el consens LIRADS. Es reforça el concepte que es millor estratificar les lectures d’imatge en positives, negatives o indeterminades, doncs un gran percentatge de aquestes darreres corresponen a un tumor maligne i es necessari no demorar el procés diagnòstic en funció de la diferent probabilitat de malignitat.

Referències dels articles:

LI-RADS (Liver Imaging Reporting and Data System): Summary, discussion, and consensus of the LI-RADS Management Working Group and future directions

Donald G. Mitchell, Jordi Bruix, Morris Sherman and Claude B. Sirlin.

Hepatology. 2015 Mar;61(3):1056-65. doi: 10.1002/hep.27304. Epub 2014 Dec 12.

Liver Imaging Reporting and Data System with MR Imaging: Evaluation in Nodules 20 mm or Smaller Detected in Cirrhosis at Screening US

Darnell A, Forner A, Rimola J, Reig M, García-Criado Á, Ayuso C, Bruix J.

Radiology. 2015 Feb 5:141132. [Epub ahead of print]

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.