Categories

Entrada publicada a:

divendres, 13 de març de 2015

Un estudi avala la vacunació d’embarassades per protegir els nadons de la tos ferina

De esq a dreta: Dr. Bayas, Dra. Gonce, Dra. Vilajeliu

Una prova pilot realitzada a l’Hospital Clínic entre 2012 i 2013 va servir perquè l’Agència Catalana de Salut Pública recomanés, a principis de 2014, la vacunació de la tos ferina en embarassades per protegir els nadons davant aquesta malaltia. Els resultats els publica ara la revista Vaccine. El Dr. José M. Bayas, Consultor Sènior del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia del Clínic, ha coordinat aquest estudi que és fruit de la col·laboració entre la Unitat d’Avaluació, Suport i Prevenció (UASP) i el Servei de Medicina Materno-Fetal (BCNatal) del Clínic. Alba Vilajeliu, resident de quart any del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, és la primera autora del treball.

La tos ferina és una malaltia respiratòria molt contagiosa causada per un bacteri i que provoca crisis de tos convulsiva que poden durar setmanes o mesos. Encara que gràcies a les vacunes la seva incidència ha disminuït, continua sent una causa important de mortalitat i morbiditat infantil. Els nounats són el col·lectiu més vulnerable, ja que passen dos mesos des del naixement fins que s’inicia la vacunació i perquè estan en contacte amb adults que poden tenir tos ferina sense saber-ho: entre un 6% i un 30% de la tos persistent de l’adult és causada per la tos ferina.

Degut a un augment en el nombre de casos en els darrers anys (amb dos brots importants a Califòrnia el 2010 i al Regne Unit el 2012), es van plantejar diferents estratègies per protegir els nadons d’aquesta malaltia -estratègia del niu, vacunació cada 10 anys, etc. En tractar-se d’una vacuna segura, es va arribar a la conclusió que l’estratègia més eficaç era la de vacunar les embarassades en el tercer trimestre de gestació ja que en les etapes finals de l’embaràs hi ha una transferència d’anticossos de la mare al nadó.

En la prova pilot que va desenvolupar l’Hospital Clínic es va proposar la vacunació a les embarassades a partir de la setmana 20 de gestació i, per poder valorar si es transferien anticossos per a la tos ferina al nadó, i en quina quantitat, es va recollir sang del cordó umbilical en el moment del part. En l’estudi van participar 228 mares i els seus nadons i es va veure que els nounats tenien nivells d’anticossos detectables i similars als de la mare.

En base a aquests resultats que ara publica la revista Vaccine, l’Agència Catalana de Salut Pública va recomanar incloure aquesta vacunació en embarassades l’any 2014, recomanació que s’ha estès ara a diverses comunitats autònomes com el País Basc, la Comunitat Valenciana o les Canàries.

Referència de l’article:

Combined tetanus-diphtheria and pertussis vaccine during pregnancy: transfer of maternal pertussis antibodies to the newborn.
Vilajeliu A, Goncé A, López M, Costa J, Rocamora L, Ríos J, Teixidó I, Bayas JM; PERTU Working Group.
Vaccine. 2015 Feb 18;33(8):1056-62. doi: 10.1016/j.vaccine.2014.12.062. Epub 2015 Jan 6.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.