Categories

Entrada publicada a:

divendres, 27 de març de 2015

The Lancet Neurology, amb investigadors de l’IDIBAPS, ha presentat a Barcelona els avenços en encefalitis autoimmunes

Avui acaba la conferencia internacional organitzada per la prestigiosa revista Lancet Neurology a Barcelona per parlar dels darrers avenços científics i clínics en el camp dels trastorns autoimmunes que afecten al sistema nerviós central. En aquestes jornades hi participen, entre d’altres, el Dr. Josep Dalmau, investigador ICREA a l’IDIBAPS, on lidera el Grup Patogènesis de malalties neuronals autoimmunes, i professor de Neurologia a la Universitat de Pennsylvania; el Dr. Francesc Graus, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Clínic; i la periodista nord-americana Susannah Cahalan, autora del llibre Brain on Fire, en el que explica la seva experiència fins que va ser diagnosticada d’una encefalitis autoimmune, una malaltia poc coneguda fins aleshores.

La conferència ha girat al voltant de les encefalitis autoimmunes anti-NMDA, un tipus de malaltia descrita al 2005 per l’equip encapçalat pel Dr. Josep Dalmau a la Universitat de Pennsylvania (EEUU). Es tracta d’un trastorn en el que el sistema immunològic del pacient ataca els receptors NMDA del cervell, una peça important en la plasticitat neuronal. En conseqüència apareix un ampli ventall de símptomes com ara psicosi, alteracions del comportament, dèficits de memòria o pèrdues de consciència que es poden confondre amb trastorns psiquiàtrics greus.

Hi ha participat un gran nombre d’experts internacionals i entre ells, la periodista Susannah Cahalan, autora del best-sellerBrain on Fire”, una crònica en la que explica la seva experiència des que va començar a presentar els símptomes del que després se li diagnosticaria com una encefalitis autoimmune.

Amb aquest esdeveniment, The Lancet Neurology ha tingut la oportunitat de difondre i fomentar el debat sobre els darrers avenços relacionats amb la recerca básica i clínica en aquest tipus de trastorns autoinmunes, aplanant el camí per a futures investigacions dels mecanismes immunològics i sinàptics de les malalties del sistema nerviós central.

Més informació a la web The Lancet Neurology Autoimmune Disorders Conference

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.