dimecres, 11 de març de 2015

Fòrum Salut Clínic tracta de les “Malalties renals i tractament substitutiu renal”


El dijous 26 de febrer va tenir lloc, a la sala d’actes Farreras Valentí de l’hospital, la segona conferència 2015 del cicle Fòrum Salut Clínic de la ma del Dr. Miquel Blasco, nefròleg del Servei de Nefrologia i Trasplantament Renal de l’Institut Clínic de Nefrologia i Urologia del Clínic de Barcelona (ICNU), amb una gran assistència de públic.

El Dr. Blasco va començar la seva intervenció explicant als presents les importants funcions que tenen els ronyons dins el nostre cos; aquets petits òrgans són els encarregats d’eliminar les toxines de l’organisme, participen en el funcionament de diferents sistemes hormonals i intervenen en la regulació del balanç d’aigua i soluts (components que estan dissolts en una solució).

Quines són les principals causes que poden provocar el dany renal crònic? Segons va explicar el Dr. Blasco, en el nostre àmbit aquestes causes són degudes principalment a la diabetes mellitus i a la hipertensió arterial. En moltes ocasions, un ronyó afectat no presenta símptomes fins que arriba a etapes molt avançades de la malaltia, per això és molt important la prevenció –“la prevenció és la millor de les intervencions”, segons el Dr. Blasco.

La prevenció es pot portar a terme amb un adequat control de la tensió i del sucre. En els casos en que no s’arriba temps per a evitar una insuficiència renal crònica terminal, en moltes ocasions es fa necessari substituir la funció renal mitjançant un trasplantament –la millor de les opcions- que pot ser de donant viu o cadàver, o mitjançant tècniques com l’hemodiàlisi o la diàlisi peritoneal, que poden substituir la funció renal d’una forma eficaç i segura.

Seguidament a la conferència del Dr. Blasco es va obrir el torn de preguntes dels assistents, després del qual es va presentar la  propera conferència del cicle Fòrum Salut Clínic, que tindrà lloc el dia 28 de maig i que estarà dedicada al la donació i el trasplantaments d’òrgans, a càrrec del Dr. Ramon Adalia.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.