Categories

Entrada publicada a:

dijous, 5 de març de 2015

El Dr. Barberà, coordinador del nou programa d’investigació en hipertensió pulmonar del CIBERES

El Dr. Joan Albert Barberà coordina el Programa Corporatiu de Recerca (PCI) sobre Hipertensió Pulmonar que ha posat en marxa el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES), dependent de l’Institut de Salut Carlos III. L’objectiu d’aquest programa és identificar marcadors que ajudin al diagnòstic de la hipertensió pulmonar i trobar noves dianes terapèutiques per a aquesta malaltia. El Dr. Barberà és pneumòleg de l’Hospital Clínic, cap del grup IDIBAPS Mecanismes fisiopatològics de les malalties respiratòries i investigador del CIBERES.

La hipertensió pulmonar consisteix en l’augment anòmal de la pressió sanguínia en les artèries pulmonars. Es produeix en malalties que afecten de forma primària a aquestes artèries, com és el cas de la hipertensió arterial pulmonar (HAP), com a conseqüència de la trombosi de les artèries pulmonars, o bé es pot desenvolupar en el context d’altres malalties respiratòries o cardíaques cròniques. Si no és tractada, la malaltia provoca insuficiència cardíaca del costat dret del cor i pot ocasionar, eventualment, la mort.

Aquest nou programa investigarà sobre diferents formes d’hipertensió pulmonar: la hipertensió arterial pulmonar (HAP), la hipertensió pulmonar associada a malalties respiratòries i la hipertensió pulmonar tromboembòlica crònica. “Entre els objectius concrets que es volen assolir, es troba la identificació de nous biomarcadors i dianes terapèutiques, la utilització de les noves tècniques d’imatge per al diagnòstic precoç, l’avaluació del paper dels canvis epigenètics i la recerca en enfocaments farmacològics innovadors dirigits a noves vies de senyalització“, enumera el Dr. Barberà.

En el PCI d’hipertensió pulmonar hi participen 16 grups de recerca del CIBERES que pertanyen a set instituts d’investigació sanitària, quatre departaments universitaris, quatre hospitals universitaris i el Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC). El programa col·laborarà també amb el Registre REHAP, el Registre REHIPED i la Xarxa d’Investigació Cardiovascular; a nivell internacional, amb investigadors del Regne Unit, Estats Units, Àustria, Països Baixos i Alemanya; i amb associacions de pacients com la Fundació Contra la Hipertensió Pulmonar.

Font: CIBERES

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.