Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 17 de febrer de 2015

L’ús d’antiinflamatoris redueix de forma significativa el fracàs en el tractament en pneumònia greu

L’administració d’un grup de fàrmacs antiinflamatoris, els corticoides, juntament amb els antibiòtics redueix de forma significativa el fracàs en el tractament en els casos greus de pneumònia adquirida a la comunitat, que inclou la mort dels afectats, des del 31% al 13%, i millora el seu pronòstic. Així ho demostra un estudi que publica la revista Journal of the American Medical Association (JAMA) i que està liderat per científics de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’IDIBAPS i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES), que depèn del Institut de Salut Carlos III. El Dr. Antoni Torres, pneumòleg de l’Hospital Clínic, catedràtic de la Universitat de Barcelona i coordinador del grup de l’IDIBAPS i CIBERES que ha liderat aquest estudi, n’és el primer signant.

La pneumònia adquirida en la comunitat és la malaltia infecciosa que comporta una major mortalitat en els països desenvolupats. Afecta a prop de 3 persones per cada 1.000 habitants a l’any, xifra que pot augmentar fins a 50-60 casos anuals en persones de més de 65 anys o en pacients amb malalties cròniques respiratòries, cardíaques o hepàtiques. Fins a un 60% dels pacients amb pneumònia han de ser hospitalitzats. La mortalitat global dels pacients amb pneumònia és d’un 10% però augmenta de forma considerable, fins a un 30%, en els pacients hospitalitzats més greus. A més, els pacients amb pneumònia poden presentar, després de l’alta hospitalària i durant força temps, afectació de l’estat general, descompensació de les seves malalties cròniques i complicacions cardiovasculars greus.

La pneumònia sol estar causada per bacteris, encara que també pot ser d’origen víric. Les pneumònies causades per bacteris han de ser tractades amb antibiòtics i, encara que això es realitzi de forma adequada, la mortalitat és elevada en els casos més greus. S’ha especulat durant molts anys sobre si la reducció de la inflamació causada per la pneumònia podria tenir efectes beneficiosos en l’evolució d’aquests pacients.

En aquesta investigació s’ha comparat l’administració d’antibiòtics més placebo amb antibiòtics més corticoides en pacients amb pneumònia greu, al llarg de 8 anys (2004-2012). Els resultats demostren que en el grup de pacients que rebien corticoides hi havia una reducció significativa del fracàs del tractament, que inclou la mortalitat, des del 31% al 13%.

Aquest estudi obre una nova perspectiva en el tractament de la pneumònia greu i un canvi important en la pràctica clínica per disminuir la mortalitat causada per aquesta infecció respiratòria tan freqüent i potencialment mortal“, explica el Dr. Antoni Torres. En aquest estudi també hi han participat els hospitals la Fe de València i Son Dureta de Palma de Mallorca.

Referència de l’article:

Corticosteroid Decreases Treatment Failure for Patients with Severe Community-Acquired Pneumonia and High Inflammatory Response
Antoni Torres MD, PhD, Oriol Sibila MD, PhD, Miquel Ferrer MD, PhD, Eva Polverino MD, PhD, Rosario Menendez MD, PhD, Josep Mensa MD, PhD, Albert Gabarrús MSc, Jacobo Sellarés MD, PhD, Marcos I Restrepo MD, MSc, Antonio Anzueto MD, PhD, Michael S. Niederman MD and Carles Agustí MD.
JAMA. 2015;313(7):677-686. doi:10.1001/jama.2015.88.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.