dilluns, 19 de gener de 2015

El Clínic rep l’acreditació d’or 2014 de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum

El passat dia 12 de gener va tenir lloc, al Departament de Salut, l’acte del lliurament de les acreditacions que cada any atorga la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHF) com a reconeixement a la promoció pel control del tabaquisme a l’àmbit hospitalari dels centres catalans. L’Hospital Clínic, representat pel Dr. Manel Santiñá, coordinador del Grup Promotor de la Xarxa al centre, va rebre l’acreditació d’or de mans del Conseller de Salut Sr. Boi Ruiz, que va presidir l’acte.

En l’edició de 2014 s’han acreditat 69 centres hospitalaris catalans: 24 són membre, 18 bronze, 19 argent, 3 argent menció or i 5 or. El Clínic comparteix la màxima categoria amb l’Àrea General de l’Hospital de la Vall d’Hebrón, el Centre  Hospitalari Althaia (Manresa), la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers i l’Institut Català d’Oncologia de l’Hospitalet.

La Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum té com a objectiu assegurar un ambient net de fum, sensibilitzar i formar els professionals dels centres santiaris sobre el tabaquisme, establir programes de cessació tabàquica i promoure activitats de prevenció i control del tabaquisme. Anualment, la XCHF avalúa la implantació de les mesures per al control del tabaquisme a cada centre, seguint les recomanacions de la Xarxa Internacional d’Hospitals sense Fum (ENSH), amb la  mesura de les fites i els progressos assolits en funció de diferents indicadors. El grau de compliment d’aquests indicadors classifica l’acreditació final dels centres en 5 categories: membre, bronze, argent, argent amb menció or, i or.

La Xarxa al Clínic

El projecte Hospital sense Fum va començar al Clínic l’any 2003. Entre 2004 i 2007, la xifra de treballadors fumadors va disminuir del 35,2% al 27,4%.  El centre compta amb personal format en tabaquisme i una Unitat de Deshabituació Tabàquica, que ha ajudat a deixar de fumar a més de 180 treballadors i 400 pacients ingressats.

El recinte és lliure de fum i així està senyalitzant, seguint el que marca la llei 42/2010 de control del tabaquisme. El dia 31 de maig de 2013, com cada any, el centre celebra el Dia Mundial Sense Tabac que proposa la Organització Mundial de la Salut (OMS).

El comitè promotor del projecte al Clínic està format pel Dr. Antoni Trilla (president); Sra. Emilia Abad; Sra. Montserrat Ballbé; Sr. Amadeu Bergés; Sra. Pilar Buera; Sra. Carme Hernández; Sra. Begoña Ibáñez; Sra. Maria Mateu; Dra. Silvia Mondón (secretària); Dra. Victòria Olivé; Sra. Rosa Oliveras; Sra. Sebastiana Quesada; Sr. Miguel Santiago; Dr. Manel Santiñá (coordinador); Dr. Jacobo Sellarés; i Dr. Jordi Vilardell.

Les línies de treball que desenvolupa el comitè són:

 • Preservar les dependències i l’entorn de l’hospital lliure del fum del tabac.
 • Senyalitzar les àrees de l’hospital com a lliures de fum de tabac.
 • Realitzar Promoció de la Salut, sensibilitzant tant els treballadors com els ciutadans sobre els riscos del consum del tabac.
 • Oferir ajuda als pacients fumadors i als treballadors (triptic) perquè deixin de fumar.

Més informació a:

Web de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum
Web de l’Hospital Clínic de Barcelona

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Els comentaris estan tancats.