Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 28 de gener de 2015

El Clínic incorpora un robot per a la preparació automatitzada de citostàtics

L’Hospital Clínic de Barcelona ha presentat avui la incorporació d’un robot automatitzat al Servei de Farmàcia per a la preparació dels tractaments de quimioteràpia dels seus pacients. Es tracta del primer equipament d’aquestes característiques que s’instal·la a Catalunya i la seva adquisició ha estat possible gràcies a una donació de la Fundació Oncològica de Catalunya (FOC). L’acte ha estat presidit pel conseller de salut de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Boi Ruiz, i hi han participat el Dr. Josep M. Piqué, director general del Clínic, el Dr. Carles Codina, cap del Servei de Farmàcia de l’hospital, el Dr. Álvaro Urbano, cap de l’Institut de Malalties Hematològiques i Oncològiques del Clínic (ICMHO), la Sra. Dolores de Oya, presidenta de la Fundació Oncològica de Catalunya (FOC) i el Dr. José Sánchez de Toledo, president del Consell Científic Assessor de la FOC.

La preparació de citostàtics que s’administren via intravenosa als pacients oncològics és un procediment que requereix estar ben controlat ja que cada un d’ells necessita una formulació i una dosi determinades. A més, aquests fàrmacs tenen una toxicitat alta, amb el risc que això comporta per als professionals del servei de farmàcia que els manipulen. Aquest  innovador equipament, el robot Kiro Oncology de Kiro Robotics, S.L., proporciona una traçabilitat més precisa a l’hora de fer les preparacions, el que comporta una major seguretat per al pacient, i manté, respecte al procediment manual, unes condicions de risc mínim per als treballadors que les preparen.

Un dels principals avantatges del robot que ja s’ha instal·lat al Clínic és que està dotat de dos braços que treballen de forma independent i que el fan molt més versàtil que altres robots que ja existeixen. També proporciona una traçabilitat molt acurada, és a dir, es pot fer un seguiment precís de tot el procés de preparació, ja que disposa de càmeres fotogràfiques per identificar els envasos i materials (xeringues, agulles, etc) que es requereixen per a cada formulació.

Aquesta automatització del procés de preparació dels citostàtics permet que la exposició als fàrmacs i als residus que es generen sigui mínima, ja que la zona on es fan les preparacions està aïllada i la recollida dels residus es fa de forma directa. A més el robot incorpora una funció d’autoneteja, que no té cap altre robot, que permet una acuradíssima descontaminació i neteja de la cabina de preparació.

Amb aquest innovador equipament es podran preparar fins a 5 citostàtics per cicle, la durada del qual és de 20 minuts, i es treballarà o bé per producte o bé per pacient, en funció de les necessitats del servei. El robot es farà servir, inicialment, per tractaments de quimioteràpia amb ciclofosfamida i 5-fluorouracil, que són els fàrmacs que suposen un major nombre de preparacions a l’hospital i, progressivament, s’anirà optimitzant el seu ús per altres citostàtics.

La FOC ha finançat aquest projecte gràcies al compromís i la participació econòmica de l’Obra Social de “la Caixa”. A més, també han col·laborat la Fundació Jesús Serra i la Fundació Antonio Serra Santamans.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.