dimecres, 3 de desembre de 2014

Un treball participat pel Dr. Antoni Gual, premi EMCDDA 2014 a l’article científic


El treball Defining substance use disorders: Do we really need more than heavy use?, entre els autors del qual es troba  el Dr. Antoni Gual, cap de la Unitat d’Alcohologia de l’Institut Clínic de Neurocències (ICN), ha estat recentment guardonat per l’European Monitoring Center for Drugs and Addictions (EMCDDA) amb un premi a l’article científic. El premi el va recollir el primer signant, el Dr. Jürgen Rehm, de la Universitat  Tècnica de Dresde (Alemania) i el Centre per a l’Adicció i Salut Mental (Toronto), en una cerimònia que va tenir lloc el 25 de novembre a Lisboa en el marc de la “setmana Reitox”, que reuneix a representants d’aproximadament 40 centres nacionals de vigilància de drogues.

L’article premiat, publicat a la revista Alcohol and Alcoholism l’any passat, defensa que redefinir trastorns per ús de substàncies pels termes  ús intensiu i continuat en el temps podria revolucionar la tasca dels científics i els metges i beneficiar a la societat i a les persones que pateixen addiccions, al reduir-ne l’estigma que pesa sobre elles. “Aquesta nova definició”, senyala el Dr. Gual, “s’ajusta millor a les dades empiriques i elimina molts dels problemes actuals que presenten la terminologia i l’operacionalització.”

Durant dècades, els metges, investigadors i gestors de la salut no han arribat a posar-se d’acord sobre una definició comú dels termes o conceptes associats al consum de substàncies, com el d’addicció, al la qual cosa es sumen les interpretacions de profans, mitjans de comunicació, acadèmics i polítics, entre d’altres. De fet, cada cop hi ha una major división conceptual entre els dos sistemes de classificació que defineixen el terme, com són l’ICD i el DSM-5, la qual cosa demostra que no hi ha acord entre els experts. Part del problema radica en el fet que les definicions actuals es basen en la identificació de característiques com la  pèrdua de control en les persones que pateixen d’addiccions, i aquests comportaments poden ser percebuts de manera molt diferent en diferents països i cultures.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.