Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 11 de novembre de 2014

Una combinació d’antivirals obté una taxa de curació gairebé total en trasplantats hepàtics amb hepatitis C

En un estudi que publica la revista New England Journal of Medicine (NEJM), una combinació d’antivirals orals ha obtingut una taxa de curació de l’hepatitis C del 97% en un grup de pacients trasplantats hepàtics en els que fins ara només era possible eradicar la infecció en menys del 50% dels casos. El Dr. Xavier Forns, Cap de la Unitat d’Hepatitis de l’Hospital Clínic, investigador de l’IDIBAPS i del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Hepáticas y Digestivas (CIBEREHD) dependent de l’Institut de Salut Carlos III, lidera aquest estudi en el qual el seu grup és l’únic participant Europeu.

El virus de l’hepatitis C (HCV) és un desafiament de salut a nivell global, ja que al voltant de 170 milions de persones pateixen una infecció crònica. L’any 2012, es van realitzar aproximadament 24.000 trasplantaments hepàtics en el món, la major part d’ells com a conseqüència de l’HCV. La reaparició de la infecció amb aquest virus després del trasplantament es produeix sempre en individus que arriben a ell amb el virus detectable. Després del mateix, el virus colonitza el nou òrgan i s’inicia una hepatitis, que a més provoca l’aparició de cirrosi en al voltant d’un terç dels trasplantats.

Des de fa dos anys, es treballa amb nous fàrmacs antivirals més eficaços, segurs i amb menys efectes adversos que el tractament clàssic amb interferó. En l’estudi liderat pel Dr. Forns, s’ha utilitzat una combinació de fàrmacs antivirals directes (paritaprevir / ritonavir, ombitasvir i dasabuvir, associats a ribavirina) administrats a 34 pacients trasplantats que s’havien infectat de nou. En tots els pacients excepte en un es va curar la infecció (97% d’efectivitat). L’únic en què es va reproduir la infecció tenia un virus amb mutacions resistents a diversos dels antivirals.

Un altre aspecte important és que aquesta combinació d’antivirals és molt segura a més d’eficaç. Els efectes adversos observats han estat, en general, lleus”, explica Xavier Forns, últim signant de l’article.

La Unitat d’Hepatitis liderada pel Dr. Forns també ha participat en dos treballs publicats recentment a la revista Gastroenterology. En el primer d’ells es va administrar tractament antiviral amb sofosbuvir i ribavirina a pacients amb cirrosi avançada fins al dia del trasplantament per prevenir la recurrència de la infecció després del mateix. El 70% es va curar, fet que demostra que és possible prevenir la infecció per HCV en una proporció molt important de pacients trasplantats.

En l’altre estudi publicat en aquesta mateixa revista, pacients ja trasplantats amb una recurrència greu de l’hepatitis C van rebre un tractament amb sofosbuvir i ribavirina amb un resultat prometedor: també el 70% d’ells es va curar.

Es tracta, en resum, de tres estudis molt rellevants en el camp del trasplantament i la infecció per l’HCV que obren grans esperances per als pacients i els professionals que es dediquen a aquest camp“, assenyala el Dr. Forns.

Aquests tres estudis s’han generat en el marc d’una estreta i llarga col·laboració entre dos grups de l’Hospital Clínic de Barcelona / IDIBAPS i del CIBEREHD, el d’Hepatitis Víriques que lidera el Dr. Xavier Forns i el de Trasplantament Hepàtic liderat pel Dr. Miquel Navasa.

Referència de l’article:

An Interferon-free Antiviral Regimen for HCV after Liver Transplantation

Paul Y. Kwo, M.D., Parvez S. Mantry, M.D., Eoin Coakley, M.D., Helen S. Te, M.D., Hugo E. Vargas, M.D., Robert Brown, M.D., M.P.H., Fredric Gordon, M.D., Josh Levitsky, M.D., Norah A. Terrault, M.D., M.P.H., James R. Burton, M.D., Wangang Xie, Ph.D., Carolyn Setze, M.S., Prajakta Badri, Ph.D., Tami Pilot-Matias, Ph.D., Regis A. Vilchez, M.D., Ph.D., and Xavier Forns, M.D.

November 11, 2014DOI: 10.1056/NEJMoa1408921

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.