Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 12 de novembre de 2014

Un estudi demostra que els elite controllers tenen un perfil genètic similar al de persones no infectades per VIH

Els elite controllers (EC) són aquelles persones en les que la SIDA no progressa tot i estar infectades pel virus del VIH. Un estudi liderat per l’IDIBAPS i que publica la revista PLOS ONE es centra en saber si aquests EC tenen un perfil genètic específic i diferent al de la resta de pacients amb VIH que els permeti controlar la virèmia sense l’ajuda de teràpia antiretroviral. Així, els investigadors han identificat 23 miRNA que s’expressende forma diferencial, 4 dels quals estan sobre-expressats en EC i persones sense la malaltia i els altres 19 estan sub-expressats en aquesta població respecte als pacients amb VIH. L’estudi l’han liderat la Dra. Mieria Arendo i la Dra. Montserrat Plana, del grup IDIBAPS de Malalties Infeccioses i Sida encapçalat pel Dr. Josep M. Gatell, i té com a primer signant al Dr. Lander Egaña-Gorroño.

El descobriment dels microRNAs, petits fragments de ARN monocatenari d’una longitud d’entre 19 i 25 nucleòtids, va obrir un nou camp de recerca i va revelar la possibilitat d’identificar perfils de miRNA en el context de malalties com el VIH. Fins ara, s’han identificat diferents miRNA que interactuen amb els gens relacionats amb el sistema immune o amb els gens virals. El fet de trobar com un determinat perfil de miRNA pot influenciar la diferent progressió de la malaltia pot ser útil per entendre les bases del control viral i immunològic per al disseny de futures estratègies terapèutiques.

Per tal de saber si els EC tenen un perfil diferencial de miRNA, els investigadors van avaluar el perfil d’expressió de 286 d’aquests fragments de ARN en 29 pacients: 8 EC, 8 pacients amb la malaltia però sense tractament, 8 pacients seguint tractament antiretroviral i 5 persones no infectades. Així, van trobar que hi havia un patró d’expressió diferencial de 23 miRNAs respecte als pacients amb VIH i que, a més, estaven presents en nivells similars als de persones no infectades.

Quatre d’aquests miRNAs, involucrats en el control de la replicació del virus i la infectivitat, estaven sobreexpressats en els EC i les persones no infectades. Els altres 19 estaven sobreexpressats en els pacients infectats (amb o sense tractament antiretroviral) i, curiosament, dos d’aquests miRNAs estan relacionats amb l’activació del sistema immune i amb una càrrega viral elevada.

Així doncs, amb aquests resultats, caldrà dur a terme més estudis per esbrinar la rellevància del paper d’aquests miRNAs en els diferents estadis de la infecció i el que poden jugar com a diana per pronosticar la progressió de la malaltia o pel disseny de noves estratègies terapèutiques.

Referència de l’article:

Differential MicroRNA Expression Profile between Stimulated PBMCs from HIV-1 Infected Elite Controllers and ViremicProgressors

Lander Egaña-Gorroño, Tuixent Escribà, Nicolas Boulanger, Alberto Crespo Guardo, Agathe León, Manel Enric Bargalló, Felipe Garcia, José María Gatell, Montserrat Plana, Mireia Arnedo, HIV Controllers Consortium of the AIDS Spanish Network Research Article | published 16 Sep 2014 | PLOS ONE10.1371/journal.pone.0106360

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.