Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 24 de novembre de 2014

L’IDIBAPS celebra un curs per fomentar la recerca translacional en Diabetis

L’IDIBAPS va celebrar els dies 6,7 i 8 de novembre el “Curs d’Introducció a la Investigació en Diabetis Mellitus“, organitzat per la Sociedad Española de Diabetes (SED) i patrocinat per Lilly, dissenyat per fomentar el coneixement i l’interès dels residents d’últim any i els metges adjunts d’endocrinologia per la investigació translacional en diabetis. Durant el curs, dirigit per la Dra. Anna Novials, cap  del grup IDIBAPS Alteracions moleculars i metabòliques en diabetis i vicepresidenta de la SED, es van abordar de manera teòrica i pràctica els recents avenços en biomedicina, l’estudi metabòlic dels pacients i les bases de la genètica i l’epigenètica de la diabetis.

Malgrat els constants avenços terapèutics en l’àrea de la diabetis, continua havent-hi un dèficit pel que fa a la investigació translacional, la que connecta la investigació bàsica i clínica amb l’objectiu que els avenços científics repercuteixin en la salut dels pacients en forma de tractaments efectius al més aviat possible. Segons la Dra. Novials, “és fonamental apostar per la investigació translacional en diabetis perquè sense ella no és possible avançar en el coneixement i la curació de la malaltia. Només amb la investigació clínica és insuficient, cal conèixer primer les causes, la patogènia de la diabetis“.

Sota aquesta premissa, el curs es va dividir en dos blocs – un teòric i un altre pràctic-, amb l’objectiu d’aportar una visió multidisciplinària sobre la diabetis i tractar diversos aspectes com els mecanismes implicats en el desenvolupament de la malaltia, l’impacte en l’estil de vida dels pacients o les teràpies personalitzades. Per fer-ho, va comptar, com a professorat, amb professionals mèdics, biòlegs, bioquímics, farmacèutics i nutricionistes.

Des del punt de vista teòric, el curs es va centrar en el fenotipatge metabòlic i va incloure formació sobre models animals i cel·lulars utilitzats en la investigació bàsica en diabetis i sobre epigenètica, que relaciona l’efecte o influència de l’ambient en els gens dels pacients. A més, es van abordar la identificació del DNA, com a eina per millorar el coneixement sobre la malaltia, i el funcionament del Biobanc de l’IDIBAPS, una plataforma en la qual s’emmagatzemen mostres de sang, DNA i teixits de diferents patologies, entre elles, les malalties metabòliques.

D’altra banda, a les classes pràctiques els participants van ampliar els seus coneixements sobre els cultius cel·lulars, els estudis amb models animals, la mesura de la funció mitocondrial i l’anàlisi histològic i morfomètric del pàncrees, el principal òrgan implicat en la malaltia ja que és el productor de la insulina.

Així doncs, aquest curs va servir per fomentar en els metges joves la seva formació en la investigació translacional d’una malaltia tan prevalent com és la diebetis mellitus.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.