dimecres, 19 de novembre de 2014

Es publica la 5a. edició de les Guies Clíniques “Enfermedades Autoinmunes Sistémicas: Diagnóstico y Tratamiento”

Enfermedades autoinmunes sistémicas: Diagnóstico y tratamiento” és el títol de la recent edició -la cinquena- del manual de butxaca que recull les guies clíniques del Servei de Malalties Autoimmunes de l’Hospital Clínic. Editat per Editorial Médica Panamericana, especialitzada en temes mèdics, aquest manual està cridat, com en les anteriors edicions, a ser una referència en el camp de les malalties autoimmunes, tant al nostre país com a Llatinoamèrica. Com a editors en cap hi han intervingut  Ricard Cervera, cap del Servei de Malalties Autoimmunes de l’Hospital Clínic i de l’equip IDIBAPS Malalties Autoimmunes Sistèmiques; Gerard Espinosa, Manuel Ramos-Casals, José Hernández-Rodríguez i Maria Cinta Cid, tots ells metges consultors del mateix Servei i membres d’aquest equip IDIBAPS.

En l’elaboració d’aquestes guies hi han col·laborat 79 metges de diverses especialitats, tant del Clínic com d’altres centres nacionals i europeus, per la qual cosa el manual constitueix el compendi de guies de pràctica clínica més complet en aquesta àrea mèdica. El manual, que  es presenta també en forma de llibre electrònic (e-Book) adaptable per als moderns dispositius electrònics (ordinadors, mòbils, tabletes…), permet l’obtenció de crèdits i d’un títol d’extensió universitària atorgat per la Universitat de Barcelona. Estarà disponible ben aviat en anglès per a la seva difusió internacional.

Des de fa 20 anys, el Servei de Malalties Autoimmunes publica regularment l’actualització d’aquestes guies i en la darrera edició, a més a més, ha introduit noves entitats descrites en els últims anys, com la síndrome ASIA, la malaltia associada a la IgG4 o la síndrome hemofagocítica, així com els avanços en les noves teràpies biològiques.

Les malalties autoimmunes són un grup d’afeccions de causa desconeguda en les quals es produeixen unes alteracions dels sistema immunitari que generen un atac a un o més òrgans del propi cos. Actualment, es coneixen més de 110 malalties d’aquest tipus i alguns estudis epidemiològics estimen que més del 10% de la població en pateix alguna. En unes 40 d’aquestes malalties es produeix un atac generalitzat a tot l’organisme, per la qual cosa es defineixen com a malalties autoimmunes sistèmiques. Aquestes presenten manifestacions clíniques florides que es tradueixen en l’afectació simultània o successiva de la majoria d’òrgans i sistemes i tenen com a marcadors biològics diversos autoanticossos.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.