Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 10 de novembre de 2014

El Clínic reuneix experts internacionals per a formular un consens sobre qualitat, seguretat i transparència de la donació de viu

L’Hospital Clínic de Barcelona va acollir la setmana passada la primera “Conferència internacional sobre donant viu. Pràctiques d’alta qualitat” (Conferència LIDOBS) amb l’objectiu de promoure un model de seguiment comú per als donants vius d’òrgans des d’un enfocament multidisciplinari. La conferència va facilitar l’intercanvi de coneixement i d’experiències per tal de formular un consens amb recomanacions sobre estàndards que garanteixin la qualitat i la seguretat dels procediments de donació de viu a Europa. També es varen exposar els resultats dels diferents projectes que han estat cofinançats per la Comissió Europea en aquest àmbit (EULID, ELIPSY, EULOD, Hotter, ODEQUS i ACCORD).

Nombrosos experts de reconegut prestigi internacional van participar en el programa, que també va incloure una sessió en la que es va consolidar la Xarxa LIDOBS. Aquesta Xarxa treballa actualment de manera col·laborativa per incrementar el coneixement disponible sobre la donació en vida i les conseqüències d’aquest procediment per al donant, convertint-se així en una xarxa de referència en aquest camp a Europa. El Dr. Martí Manyalich, assessor de Trasplantaments del Clínic, és l’impulsor d’aquesta iniciativa, a més d’haver coordinat amb anterioritat diferents projectes europeus en aquest àmbit.

Amb el ràpid augment en els últims anys dels trasplantaments de donant viu a nivell mundial, diferents organitzacions internacionals han identificat buits relacionats amb aspectes de protecció i seguretat dels donants. Els experts en aquest camp consideren que és fonamental donar una resposta consensuada a tots els escenaris que es puguin plantejar en el marc d’un trasplantament d’aquest tipus, assegurant així qualitat, seguretat i transparència del procediment.

Sota aquestes premisses, la Xarxa LIDOBS busca consolidar diferents grups científics per poder establir recomanacions i estàndards internacionals per a la donació de viu. D’altra banda, també es volen donar a conèixer les eines desenvolupades en el marc dels diferents projectes europeus que s’han dut a terme amb anterioritat en aquest camp per promoure l’ús de la mateixa metodologia en tots els països de la Unió Europea.

La conferència es va organitzar en grups de treball formats per experts, de 19 dels 27 països de la Unió Europea, que van exposar els punts que havien considerat més rellevants per a la seva àrea en reunions prèvies. D’una manera participativa, els assistents a aquestes jornades van poder valorar les accions recomanades en el marc de les següents àrees:

1. Aspectes ètics i legals
2. Protecció del donant viu
3. Seguiment clínic i psicosocial del donant de ronyó
4. Seguiment del donant viu de fetge
5. Registre del donant viu
6. Indicadors de qualitat i certificació

Com a resultat de la Conferència, va quedar consolidada la Xarxa LIDOBS amb un acord de col·laboració i amb el compromís, a llarg termini, de difondre les recomanacions consensuades en matèria de protecció del donant viu, per tal de garantir seguretat, la qualitat i la transparència, així com la millora contínua del procés de donació de viu.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.