Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 3 de novembre de 2014

El Clínic incorpora el primer robot que operarà per un sol orifici

L’Hospital Clínic de Barcelona és des d’avui el primer hospital a Espanya – i un dels primers a Europa- en utilitzar el nou robot quirúrgic da Vinci Xi, un equipament d’alta tecnologia especialment apte per la realització d’intervencions de cirurgia gastrointestinal amb la mínima invasió del pacient. A més, en un futur proper, aquest nou equipament permetrà realitzar, d’una forma molt més òptima que fins ara, operacions des d’un sol orifici gràcies a l’aplicació de la tecnologia Single Port (SP).  Amb aquesta adquisició, l’Hospital Clínic fa una decidida aposta per la robòtica en les seves intervencions quirúrgiques. A la presentació avui als mitjans de comunicació hi han intervingut el Dr. Antonio M. De Lacy, cap del servei de Cirurgia Gastrointestinal; el Dr. Josep M. Piqué, director general del Hospital Clínic; Frank van Hyfte, cap de Vendes d’Intuitive Surgical a Europa i Xavier Carbonell, CEO de Palex Medical. També hi eren presents la Dra. Dulce Momblán i la Dra. Raquel Bravo, cirurgianes del servei de Cirurgia Gastrointestinal.

La quarta generació del sistema da Vinci, denominada Xi,  arriba a l’hospital de la mà del Servei de Cirurgia Gastrointestinal, amb el Dr. Antonio M. de Lacy al capdavant, un equip referent i pioner en la utilització de noves tecnologies en procediments quirúrgics. La compra i instal·lació del sistema ha estat possible gràcies a una donació de la Fundació Privada CELLEX.

Precisament el Dr. de Lacy, reconegut especialment per la seva experiència en cirurgia per orificis naturals, assessorarà des d’avui a Intuitive Surgical, fabricant del robot da Vinci, per expandir aquest Sistema quirúrgic a Europa i desenvolupar noves aplicacions i instruments pel robot en l’àmbit de la cirurgia gastrointestinal. “El futur de la cirurgia passa per la robòtica, sense cap mena de dubte i aquesta és la raó per la qual l’Hospital Clínic ha optat per aquesta tecnologia”, ha explicat el Dr. Antonio de Lacy.

Un robot al servei del cirurgià

El nou robot da Vinci Xi incorpora importants novetats en la seva estructura que obren la porta a realitzar un gran nombre d’intervencions de cirurgia gastrointestinal des d’un abordatge mínimament invasiu i amb una major precisió en relació a la laparoscòpia convencional. La seva estructura de braços quirúrgics suspesos juntament amb una plataforma mòbil permeten abordar la cirurgia des d’angles que amb altres equipaments robòtics no era possible. Aquesta funcionalitat possibilita col·locar el carro quirúrgic en qualsevol posició al voltant del pacient i accedir als quatre quadrants anatòmics. Això es tradueix en més capacitat de maniobra, que ofereix al cirurgià un major i millor accés a la zona a operar.

El robot, a més, s’ha dotat d’uns braços més petits i prims i de noves articulacions, que ofereixen una capacitat de moviment molt àmplia. La major longitud dels instruments permet un més gran abast operatiu. Un altre tret destacable del nou model és la fluorescència, mitjançant la qual el cirurgià pot veure la vascularització dels òrgans en temps real. També compta amb un segellador de vasos i una endograpadora.

La visibilitat i la qualitat de les imatges durant la intervenció milloren gràcies a la nova estructura del robot da Vinci Xi: les noves càmeres endoscòpiques 3 D HD de 8 mm de diàmetre es poden col·locar en qualsevol dels braços robòtics i es poden canviar de posició durant la cirurgia, amb el que s’amplien els angles de visió.

De fet, continua el Dr. de Lacy, “el nou robot obre la porta a un gran nombre d’intervencions que fins ara no eren possibles per un abordatge mínimament invasiu o bé eren de difícil abordatge per la seva complexitat i risc”.

Tal i com explica Frank van Hyfte, director de vendes d’Intuitive Surgical a Europa, fabricant del robot, “el nou sistema suma les avantatges de la cirurgia mínimament invasiva,  que bàsicament es tradueixen en una menor agressivitat pel pacient en comparació amb la cirurgia oberta, la visió tridimensional i la major maniobrabilitat dels instruments, superior inclús a la de la mà humana”. Segons Xavier Carbonell, CEO de Palex – distribuïdors del sistema robòtic – “el principal objectiu pel que treballa Palex és proporcionar als professionals del Sector mèdic els equipaments més avançats tecnològicament per contribuir a que segueixin obtenint els millors resultats clínics pels seus pacients”.

La tecnologia del robot quirúrgic da Vinci Xi ens permet apropar la darrera generació en tecnologia als nostres pacients, en especial a aquells que han d’afrontar procediments quirúrgics complexes, però també impulsa els nostres equips mèdics. Posar les tecnologies més avançades a les mans de cirurgians reputats i de gran experiència, com els que tenim a l’Hospital Clínic, significa oferir als nostres pacients la millor combinació possible entre habilitat i tecnologia”, ha assegurat, el Dr. Josep Maria Piqué, director general de l’Hospital Clínic.

El robot da Vinci Xi es va començar a comercialitzar a Europa el passat mes de juny i, tot i que en l’actualitat se n’han instal·lat 9 unitats, només 3 d’elles han començat recentment a dur a terme intervencions de cirurgia gastrointestinal.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.