Categories

Entrada publicada a:

dijous, 27 de novembre de 2014

Art i ciència de la mà: presentació del llibre Sketching científic IDIBAPS

L’sketching o art del dibuix urbà al natural és un fenomen social i artístic que guanya adeptes arreu del món a gran velocitat. L’IDIBAPS ha promogut, durant el darrer any, una sèrie d’activitats per donar a conèixer, a través d’aquesta vessant artística, la ciència que es fa en el dia a dia dels seus laboratoris. El passat 20 de novembre, en el marc de la Setmana de la Ciència, es va presentar el darrer fruit d’aquest projecte: el llibre Sketching científic IDIBAPS, resultat dels dos tallers d’skteching científic que s’han realitzat, un amb sketchers professionals i l’altre, obert als ciutadans.

La presentació, moderada per la gerent de l’IDIBAPS, Pastora Martínez, va consistir en un debat informal entre els sketchers Sagar Fornies, Cristina Curto i Santi Sallés, els investigadors Rosa Gasa, Esther Jiménez i Jaime de la Rocha, tots ells protagonistes participants en aquesta iniciativa, i el públic present a la sala.  En l’acte també es va projectar un vídeo resum del projecte i, paral·lelament al debat, hi va haver una live action painting, en la que el Lapin, un dels sketchers que ha participat també en el llibre, va dibuixar en viu i retransmès per les pantalles de la sala, el que estava succeint a la presentació, per tal de fer arribar aquesta disciplina artística a aquelles persones que la desconeixien. A l’acte van assistir un gran nombre de les persones que d’una forma o altra han ajudat a fer possible aquest llibre.

El projecte de l’sketching científic de l’IDIBAPS es va idear amb l’objectiu de donar a conèixer a la societat la recerca que es porta a terme a l’institut, d’una manera no habitual, a través del dibuix urbà al natural. Per fer-ho possible, es van realitzar els passats mesos de maig i setembre dos tallers d’sketching científic. En el primer, que va tenir lloc el 28 de maig, van participar 5 il·lustradors professionals de renom, Sagar Fornies, Lapin, Swasky, Cristina Curto i Santi Sallés. Amb ells, investigadors de diferents àmbits de la biomedicina els van explicar en què consistia la recerca que duen a terme a l’IDIBAPS per tal que els sketchers ho poguessin dibuixar. Després, el 20 de  setembre, es va celebrar el segon taller, una original jornada de portes obertes en la que van participar 100 persones amb talent pel dibuix i curiositat per la ciència. Acompanyats dels investigadors i dels sketchers que havien participat en l’anterior taller van poder familiaritzar-se amb l’entorn i descobrir què es fa i com és un laboratori de recerca per, després, poder dibuixar allò que més els cridava l’atenció.

Per tal de dur a terme aquesta campanya l’IDIBAPS ha comptat amb la col·laboració de Zahorí de Ideas – Drawing on LocationSchool, el Centre Cívic Urgell i Casa Piera, i amb el suport de la FECYT. Amb la fita de que arribi al màxim nombre de gent possible aquest llibre ha estat editat sota una llicència de Creative Commons. Ajuda’ns a difondre’l! www.idibaps.org/sketching/the-book.pdf

Més informació sobre la iniciativa al Canal IDIBAPS a YouTube i a la notícia: “Art i ciència de la mà: primer taller d’sketching científic a l’IDIBAPS“.

Fotografia: Guillem Trius; Il·lustració: Lapin

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.