Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 15 de octubre de 2014

Una teràpia combinada millora la supervivència en pacients amb melanoma metastàsic

Segons un estudi multicèntric internacional publicat al New England Journal of Medicine (NEJM), en què ha participat l’Hospital Clínic, el tractament combinat amb inhibidors de BRAF i MEK en pacients amb melanoma metastàsic augmenta la seva supervivència. Entre els autors de l’estudi hi ha la Dra. Ana Arance, especialista sènior del servei d’Oncologia Mèdica de l’Institut Clínic de Malalties Hematològiques i Oncològiques (ICMHO).

El melanoma metastàsic és un tipus de càncer amb mal pronòstic i una supervivència inferior a un any. Fins a l’aparició dels primers inhibidors de BRAF, fa 3 anys, els pacients amb aquest tipus de melanoma no tenien opcions de tractament. Aquests inhibidors, que bloquegen la via de les MAPK, milloren la supervivència dels pacients amb la mutació BRAF V600 respecte a aquells que reben quimioteràpia convencional. Tot i així, la majoria de pacients desenvolupen resistència al tractament i es reactiva la via que s’intenta inhibir. D’altra banda, els inhibidors de MEK utilitats en monoteràpia també han demostrat la seva eficàcia en aquest tipus de pacients.

En aquest estudi es compara l’eficàcia de la combinació dabrafenib i trametinib (inhibidor de BRAF i inhibidor de MEK, respectivament), amb dabrafenib en monoteràpia, ja que assaigs pre-clínics previs han demostrat que s’aconsegueix retardar l’aparició de la resistència al tractament.

En l’estudi van participar 423 pacients amb melanoma metastàtic que no havien rebut tractament previ i en els que el tumor albergava una de les mutacions de BRAF més prevalents en aquesta malaltia: la V600E o V600K. De forma aleatòria van rebre el tractament en monoteràpia o amb la combinació. Els resultats van mostrar que la teràpia combinada redueix en un 25% el risc de progressió de la malaltia i augmenta la supervivència d’aquest tipus de pacients. La Dra. Ana Arance afirma: “Aquests resultats s’atribueixen al fet que la combinació de fàrmacs inhibeix la via de la MAPK en dos punts diferents, aconseguint retardar l’aparició de resistència al tractament, i traduint-se en un benefici clínic important per als pacients amb melanoma avançat BRAF-mutat “. Així doncs, l’estudi que publica el NEJM obre una porta per al tractament d’un tipus de tumor per al qual, en l’actualitat, hi limitades opcions terapèutiques.

El Clínic, el primer centre de referència designat pel CatSalut per atendre els casos de melanoma metastàsic, va ser el primer a tenir disponible aquest tipus de medicació. El Dr. Aleix Prat, cap de servei d’Oncologia Mèdica del Clínic, afegeix: “En l’àmbit del melanoma metastàsic, el Clínic és el centre sanitari espanyol amb més experiència i el Servei d’Oncologia Mèdica és l’únic que ha participat en tots els estudis clínics que han donat lloc al registre de nous fàrmacs per al tractament d’aquesta malaltia“.

Referència de l’article:

Combined BRAF and MEK Inhibition versus BRAF Inhibition Alone in Melanoma

Long GV, Stroyakovskiy D, Gogas H, Levchenko E, de Braud F, Larkin J, Garbe C, Jouary T, Hauschild A, Grob JJ, Sileni VC, Lebbe C, Mandalà M, Millward M, Arance A, Bondarenko I, Haanen JB, Hansson J, Utikal J, Ferraresi V, Kovalenko N, Mohr P, Probachai V, Schadendorf D, Nathan P, Robert C, Ribas A, DeMarini DJ, Irani JG, Casey M, Ouellet D, Martin AM, Le N, Patel K, Flaherty K.

N Engl J Med. 2014 Sep 29. [Epub ahead of print]

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.