Categories

Entrada publicada a:

divendres, 31 de octubre de 2014

L’IDIBAPS celebra el primer curs sobre innovació i diabetis de la càtedra AstraZeneca

L’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) va celebrar els dies 23 i 24 d’octubre el Primer Curs de Formació Continuada de la Càtedra AstraZeneca d’Innovació en Diabetis titulat “Innovació i diabetis: noves estratègies d’aplicació de la recerca a la pràctica clínica”. Adreçat a especialistes i metges d’Atenció Primària, tenia per objectiu transmetre l’interès i el valor de la recerca per a entendre, prevenir i curar la diabetis i les seves complicacions. Un altre aspecte rellevant que es va tractar en aquest curs és la innovació en la comunicació per tal d’aconseguir canviar l’actitud dels pacients envers la malaltia. El Dr. Ramon Gomis, Director de l’IDIBAPS, n’ha estat el director i ha comptat amb la col•laboració del Dr. Daniel Figuerola, de la Fundació Rossend Carrasco i Formiguera, entre d’altres experts clínics i investigadors en l’àmbit de la diabetis tipus 2 de l’IDIBAPS i l’Hospital Clínic.

Aquest curs, que s’emmarca en pla d’actuació de la Càtedra AstraZeneca d’Innovació en Diabetis pel 2014-2015, va consistir en dos mòduls, un de sessions teòriques i l’altre pràctic. Mitjançant un sistema interactiu, els 10 alumnes participants van poder aprofundir en alguns dels aspectes més rellevants dels conceptes i tècniques que es fan servir, en l’actualitat, en la recerca bàsica i clínica en l’àmbit de la diabetis de tipus 2.

Innovació en diabetis

Un dels eixos sobre els que gira el curs és debatre el per què i el com de la innovació en diabetis. En paraules del Dr. Ramón Gomis, “darrera de la innovació sempre ens trobem amb un canvi cultural i amb nous procediments, és a dir, no existeix només un avenç, sinó també un procediment innovador enfront un nou descobriment”.

En aquest sentit, hem decidit iniciar aquest programa formatiu amb la innovació en educació terapèutica perquè creiem que els canvis en els hàbits són bàsics per aconseguir futures fites. Ens basem en evidències, en allò que ha sofert l’impacte de l’experimentació clínica i que ha estat consensuat, però que ha trencat o trenca paradigmes”, explica el Dr. Gomis.

Comunicació: la clau per canviar actituds en els pacients

D’altra banda, aquest és el primer curs de formació continuada de la Càtedra en abordar la innovació en comunicació amb la finalitat de canviar les actituds dels pacients amb diabetis. Segons el Dr. Daniel Figuerola, “és obvi que els professionals de la salut que atenen a pacients crònics han d’estar ben formats, no només en aspectes biomèdics, sinó també en els de caire psicològic, pedagògic i antropològic, que els permeti, d’una banda, millorar la seva eficàcia i, d’altra, evitar el burn-out. Tot i això, els plans d’estudi ofereixen aquesta formació de forma molt escassa”.

Primera càtedra constituïda a l’IDIBAPS

La Càtedra AstraZeneca d’Innovació en Diabetis constitueix la primera iniciativa de cooperació público-privada que s’articula des de l’IDIBAPS amb l’objectiu de potenciar la recerca translacional i la innovació en l’àmbit de la diabetis.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.