dimecres, 22 de octubre de 2014

L’escriptura com a eina terapèutica, en la Jornada 2014 de gAmis

Com ja és tradició al Clínic, el passat dilluns 20 d’octubre l’Associació gAmis va celebrar la Jornada Desmitifiquem el càncer de mama commemorativa del Dia Mundial d’aquesta malaltia (19 d’octubre), a la Facultat de Medicina de la UB. Enguany, el lema era Ciència i Escriptura, “una aproximació oberta cap a l’escriptura terapèutica com a eina de suport, ajuda i acceptació de la malaltia”. gAmis va comptar en aquesta edició amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i l’Hospital Clínic i el patrocini de les empreses Danien, Juvé i Camps, Netlife, Smartoools, Neráidas i Voe.

L’acte de benvinguda va anar a càrrec de Julia Górriz, presidenta de gAmis, que va estar acompanyada a la taula per Laura Sancristóbal, adjunta a la Direcció Infermera de l’Hospital Clínic; el Dr. Aleix Prat, cap del servei d’Oncologia Mèdica del centre; el Dr. Francesc Cardellach, degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona; i la Sra. Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, que va presidir la taula.

Després de les paraules de Júlia Górriz, Laura Sancristóbal va rememorar en el seu parlament els inicis de l’associació gAmis, dels quals en va ser testimoni directe: un projecte sorgit de la necessitat i l’entusiasme de les afectades i de l’energia i professionalitat de Montse Gironès, llavors fisioterapeuta del servei de Rehabilitació del Clínic. L’empenta de l’associació es reflecteix en l’organització d’actes, conferències, exposicions, xerrades i difusió de consells terapèutics i pràctics per a la millora de la qualitat de vida de les dones que viuen el procés que comporta un càncer de mama. Laura Sancristóbal també va fer esment en la seva intervenció al reconeixement, el 2002, que gAmis va rebre a la seva tasca amb el premi Jaume Suñol de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.

A continuació, el Dr. Aleix Prat va informar als assistents sobre la situació actual de l’oncologia mèdica en les vessants assistencial i de recerca, fent èmfasi en la importància i la necessitat de treballar en equips multidisciplinars (oncòlegs, radiòlegs, psicòlegs, ginecòlegs, fisioterapeutes, etc.) a l’hora de tractar les dones afectades de càncer de mama, malaltia que avui dia és la causa principal de mort entre les dones al nostre país.

En el seu torn de paraula, el Dr. Francesc Cardellach va incidir en la conveniència de formar els estudiants del grau de Medicina actuals des d’un abordatge més humanístic, que doni cabuda a les noves teràpies per tal d’incorporar-les al coneixement dels qui han de ser els metges del futur.

La Sra. Francina Vila, finalment, va expressar la satisfacció i el reconeixement de la Regidoria de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona a la tasca que porta a terme gAmis en la concienciació i suport a les dones afectades de càncer de mama.

Tot seguit es va donar pas a la taula rodona L’escriptura com a teràpia en el càncer de mama que plantejava tres qüestions a discutir per les ponents: Escriure ajuda en el proces de la malaltia? Hi ha experts en escriptura terapeutica? L’escriptura és una eina per compartir el proces de la malaltia? Anna Macpherson, escriptora i periodista, va ser la moderadora de la taula, en la que hi van intervenir Carme Ciuró, escriptora i professora de música; Rosa Dachs, escriptora i mestra;  Teresa Ferreiro, escriptora i periodista; Quima Ricart, mestra i psicopedagoga, i Antònia Bonell, il·lustradora.

El fermall d’or de la jornada el va constituir la conferència magistral que va dictar el Dr. Pere Gascón, consultor sènior del servei d’Oncologia Mèdica i professor titular de la Facultat de Medicina de la UB, i que duia per títol De la medicina personalitzada a la medicina de precisió.

Per posar punt i final a la Jornada, l’organització va oferir als assistents un petit refrigeri amb cava.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.