Categories

Entrada publicada a:

dijous, 2 de octubre de 2014

El Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional del Clínic celebra 30 anys

El passat 30 de setembre va tenir lloc, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB), l’acte de celebració del 30 aniversari de la creació del Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional de l’Hospital Clínic. L’acte, en el que es va fer un repàs del passat i es van analitzar els reptes presents i futurs de la salut global, el van presidir el Dr. Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona, el Dr. Josep M. Piqué, director general de l’Hospital Clínic de Barcelona, i el Dr. Boi Ruiz, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya. També hi van participar els doctors Pedro Alonso, Manuel Corachan, Joaquim Gascón i Clara Menéndez, figures clau en la història del Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional.

El Dr. Manuel Corachan va fundar, l’any 1984, la Unitat de Medicina Tropical de l’Hospital Clínic en una època en què la medicina tropical era encara una disciplina marginal al nostre país. Trenta anys després, el Servei atén a una mitjana de 1.200 pacients cada any i ha estat designat Servei de Referència Estatal pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Al llarg d’aquestes tres dècades, aquesta important àrea del’Hospital Clínic ha crescut no solament en l’assistència clínica, sinó també en la investigació i en la formació, aquesta última gràcies a la vinculació amb la Universitat de Barcelona. Així, el 1996 es va crear el Centre d’Investigació en Salut de Manhiça (CISM) a Moçambic. Posteriorment, l’any 2006, es va fundar el Centre d’Investigació en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), que cinc anys més tard va ser un dels elements centrals per a la creació de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). D’aquesta forma, la part assistencial en malalties tropicals importades quedava reforçada no solament pel coneixement en investigació sinó també per la traslació d’aquest a la societat.

Durant l’acte de celebració dels 30 anys de treball en salut global a l’Hospital Clínic es va presentar el llibre Pioners de la Salut Global: 30 anys d’història a l’Hospital Clínic de Barcelona“, que ha estat finançat per la Fundació BBVA. Per a la seva redacció, es van fer més de cinquanta entrevistes a persones que han treballat o treballen a Barcelona o amb els projectes de l’Hospital Clínic a Tanzània, Moçambic, el Marroc i Bolívia. A través de les seves experiències, el relat explica la història del Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional i traça un esbós del camí recorregut des dels anys vuitanta fins a l’actualitat.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.