Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 8 de setembre de 2014

S’inaugura el Campus Clínic-UB de l’Institut de Recerca Josep Carreras

El passat dia 5 de setembre es va celebrar, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, l’acte d’inauguració dels nous laboratoris i instal·lacions del Campus Clínic-UB de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC). El director científic dels laboratoris és el Dr. Pablo Menéndez, investigador ICREA i expert internacional en la investigació de la leucèmia, i estan coordinats pel Dr. Álvaro Urbano-Ispizúa, Director de l’Institut de Malalties Hematològiques i Oncològiques de l’Hospital Clínic.

L’acte el van presidir el Sr. Xavier Trias, Alcalde de Barcelona; el Sr. Antoni Castellà, Secretari General d’Universitats i Recerca de la Generalitat; el Dr. Carles Constante, Director General de Planificació i Recerca en Salut de la Generalitat; el Dr. Dídac Ramírez, Rector de la UB; i el Sr. Josep Carreras, President de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia i del  IJC. El Dr. Josep M. Piqué, Director General del Clínic, el Dr. Francesc Cardellach, Degà de la Facultat de Medicina i el Dr. Ciril Rozman també van participar en un acte que suposa incrementar les referències científiques ja existents en l’àmbit de la leucèmia i d’altres hemopaties malignes que afecten a milers de persones cada any al nostre país.

L’activitat prioritària de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras en aquest Campus Clínic-UB, està centrada en el desenvolupament de projectes de recerca bàsica, traslacional i clínica en l’àmbit de l’estudi de les cèl·lules mare hematopoètiques (normals i leucèmiques), i de la teràpia cel·lular. Aquestes dues línies, son prioritàries actualment en el IJC. La investigació en teràpia cel·lular i progenitors hematopoètics, es porta a terme en el marc del programa de Teràpia Cel·lular de la UB (TCUB) coordinat per la Facultat de Medicina, que inclou equips d’investigació preclínica i clínica de diverses especialitats mèdiques. De la mateixa forma es desenvolupen diferents projectes sobre recerca clínica i traslacional en determinades malalties com la leucèmia aguda mieloblàstica, les síndromes mielodisplàsiques i el mieloma múltiple.

El Campus Clínic-UB del IJC ubicat a la Facultat de Medicina disposa, entre d’altres instal·lacions, d’un laboratori molecular, un laboratori de citometria de flux, una sala de criobiologia i el IJC també ha contribuït al desenvolupament de l’animalari. De la mateixa manera, a causa de la complexitat d’alguns processos, l’IJC ha remodelat algunes instal•lacions compartides de la UB a les àrees de microscòpia, proteòmica i genòmica per assegurar el seu ús òptim.

Actualment al Campus Clínic-UB diferents equips porten a terme els següents projectes:

•    Leukaemia Stem Cell Group. Estudi de la cèl·lula mare lecucèmica.

•    Stem cells, mesenchymal cancer and development. Estudi de les cèl3lules mare pluripontents i multipotents humanes.

•    Stem Cell Transplantation. Teràpia cel·lular per a la prevenció y tractament de les principals complicacions del trasplantament hematopoètic.

•    Barcelona Endothelium Team (BET). Estudi del paper de la disfunció endotelial en diverses malalties i en les complicacions del trasplantament.

•     Acute myeloblastic leukemia. Estudi dels factors pronòstics moleculars i de noves dianes terapèutiques per al tractament de les LMA.

•    Monoclonal gammopathies. Estudi de factors predictius i assajos clínics en fase I, II i III per al tractament del mieloma múltiple amb noves molècules.

Font de la notícia: Fundació Carreras contra la Leucèmia

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.