divendres, 4 de juliol de 2014

“L’angina i l’infart: símptomes, tractament i prevenció”, al cicle de conferències Forum Salut Clínic

La salut del cor va ser la protagonista de la conferència que la Dra. Rut Andrea, del servei de Cardiologia de l’Institut Clínic del Tòrax (ICT), va oferir el passat dijous 26 dins el cicle Fòrum Salut Clínic. La Dra. Andrea va parlar “De l’angina a l’infart: símptomes, tractament i prevenció” davant el nombrós públic que omplia la sala d’actes del Clínic.

Segons va explicar la conferenciant, l’angina i l’infart són dues manifestacions clíniques d’una mateixa malaltia:  la cardiopatia isquèmica, la qual és originada per l’arteriosclerosi, afecció que provoca obstruccions a les artèries que irriguen el cor (artèries coronàries) i impedeix que el múscul cardíac (miocardi) rebi la sang que necessita.

L’arteriosclerosi es produeix lentament, ja des de la joventut, i va progressant amb el pas dels anys, depenent de diferents factors genètics i ambientals com el tabac, la dieta, el sedentarisme, etc., que poden accelerar el procés. Quan el grau d’obstrucció de les artèries coronàries no permet que el miocardi rebi la sang amb oxígen que necessita per al seu funcionament, es produeix el que s’anomena ‘isquèmia miocàrdica’, que afavoreix l’aparició del símptoma conegut com ‘angina de pit’. Quan l’oclusió de l’artèria coronària es produeix de manera sobtada per una trombosi, llavors estarem davant d’una ‘síndrome coronària aguda’; si aquesta oclusió no és total rep el nom d’angina inestable; en cas contrari, estem davant un infart agut de miocardi.

Els principals factors de risc per arribar a patir cardiopatia isquèmica són: l’edat avançada, els antecedents familiars de cardiopatia isquèmica precoç; el tabaquisme; la hipertensió arterial; la diabetis mellitus; els nivells de colesterol elevats en sang; l’obesitat, i el sedentarisme.

Com es tracta la cardiopatia isquèmica? El millor és la prevenció secundària, és a dir, modificar els factors de risc que puguin ser modificables com són el deixar de fumar, controlar la pressió arterial i la diabetis, fer una dieta baixa en colesterol i greixos, evitar l’obesitat i fer exercici aeròbic de manera regular. També resulta primordial complir el tractament farmacològic prescrit pel metge, que s’ha d’individualitzar en cada pacient. En alguns casos, està indicat corregir l’obstrucció coronària amb tractaments de revascularització, que poden fer-se per cateterisme cardíac (angioplàstia coronària) o per cirurgia cardíaca de derivació coronària (bypass). Actualment, en l’infart agut de miocardi l’angioplàstia primària és el tractament d’elecció.

Un cop acabada la intervenció de la Dra. Andrea es va encetar el torn de preguntes dels assistents. Tot seguit, es va presentar la propera conferència del cicle que tindrà lloc el dijous 25 de setembre, després del parèntesi estiuenc. Anirà a càrrec de la Dra. Teresa Plana, que ens parlarà d’un tema força actual: “Trastorns de la conducta alimentària en la població adolescent“.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.