Categories

Entrada publicada a:

dijous, 3 de juliol de 2014

Identifiquen una mutació en cèl·lules progenitores com a origen i diana terapèutica del colangiocarcinoma

En els darrers anys, la investigació contra el càncer ha centrat part dels seus esforços en la identificació de mutacions en gens involucrats en el desenvolupament del tumor. Tot i això, els mecanismes moleculars que contribueixen a la progressió de la malaltia encara no es coneixen en profunditat. La revista Nature publica un article en el que un grup internacional d’investigadors, liderat pel Dr. Nabeel Bardesy de la Universitat de Harvard, proposa el mecanisme d’actuació d’una mutació en l’enzim IDH (isocitrat deshidrogenasa) que es dóna en les cèl·lules progenitores del fetge i provoca la progressió del colangiocarcinoma, un tipus de càncer hepàtic. En l’estudi també han col·laborat el Dr. Josep M. Llovet, professor ICREA del Grup d’Oncologia Hepàtica de l’Institut D’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), professor del Departament de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) i director del Liver Cancer Program a la Ichan School of Medicine at Mount Sinai (New York), i la Dra. Daniela Sia i Helena Cornellà, membres del mateix grup.

El colangiocarcinoma intrahepàtic (ICC de les seves sigles en anglès) és la segona neoplàsia maligna primària més freqüent del fetge i representa el 10% dels càncers hepàtics (al voltant de 70.000 casos anuals a nivell mundial). És un tipus de tumor difícil de detectar en estadis inicials, el que suposa que només un 30% dels pacients pot ser operat, i per al que no existeix cap teràpia molecular.

Aquest treball, mitjançant estudis moleculars i en models animals, revela que la mutació en IDH, present en el 25% dels ICC, fa que les cèl·lules progenitores del fetge en comptes de diferenciar-se en hepatòcits, proliferin i es converteixin en colangiòcits, les cèl·lules epitelials del conducte biliar, que és on es genera aquest tipus de càncer. D’altra banda, han descobert que es tracta d’una mutació oncogènica, és a dir, que per si sola produeix el tumor i que, en combinació amb mutacions en el gen Kras, fa que la malaltia sigui molt més agressiva. En la investigació també ha col·laborat l’empresa biotech Agios Pharmaceuticals, que ha desenvolupat un fàrmac que actua bloquejant de forma selectiva la forma mutada d’IDH amb el que és possible frenar la progressió de la malaltia, tal com es desprèn de l’anàlisi de diferents marcadors moleculars implicats en el mecanisme proposat.

Així doncs, el present estudi defineix que l’origen d’aquest càncer procedeix de cèl·lules progenitores mutades i obre una nova via per al tractament dels pacients amb colangiocarcinoma, que fins ara tenien molt mal pronòstic i per als que no existeix cap teràpia molecular.

Referència de l’artícle:

Mutant IDH inhibits HNF-4a to block hepatocyte differentiation and promote biliary cancer. Supriya K. Saha et al. Nature (2014).

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.