divendres, 4 de juliol de 2014

El control glucèmic dels pacients amb diabetes tipus 2 millora amb l’ús de bombes d’insulina

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la diabetis tipus 2 afecta a més de 300 milions de persones a nivell mundial i d’aquestes, prop de 20 milions requereixen una teràpia de subministrament d’insulina. L’estudi OpT2mise demostra que aquests pacients aconsegueixen un millor control de la glucosa amb l’ús de les bombes d’insulina que amb les injeccions múltiples diàries. La revista The Lancet publica avui els resultats d’aquest estudi en format digital, que també han estat presentats en les LXXIV Jornades Científiques de l’American Diabetis Association 2014 a San Francisco. El Dr. Ignacio Conget, de la Unitat de Diabetis del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Clínic de Barcelona i investigador del Grup IDIBAPS de Diabetis, és coautor de l’article i un dels integrants del Comitè de Direcció d’aquest estudi multicèntric internacional. La Dra. Marga Giménez, de la mateix servei, és coinvestigadora de l’estudi.

Tot i que els beneficis de la teràpia amb bomba d’insulina havien estat provats ja en persones amb diabetis tipus 1, aquest és el major estudi realitzat per avaluar l’eficàcia comparativa que té la teràpia amb bomba d’insulina en relació amb les múltiples injeccions diàries en pacients amb diabetis tipus 2 amb mal control glucèmic. Per dur-lo a terme, s’han utilitzat les bombes d’insulina MiniMed de l’empresa de tecnologia mèdica Medtronic. Dels prop de 350 pacients que van participar en l’estudi, els que van utilitzar bombes d’insulina van aconseguir una reducció mitjana del 1,1% en el nivell de A1C (hemoglobina glicosilada), davant de la reducció de només el 0,4% en aquells que van fer ús de les injeccions múltiples (reducció significativa de -0,7% a favor de l’ús de la bomba).

La reducció del A1C és crucial per als diabètics, ja que fins i tot una lleugera disminució contribueix de manera significativa a la prevenció de possibles complicacions. Per cada reducció de l’1% en el A1C, el risc de patir complicacions microvasculars com ceguera, insuficiència renal o dany nerviós, pot disminuir en un 40%.

D’altra banda, durant l’estudi no va aparèixer cap episodi d’hipoglucèmia greu – baix nivell de sucre en sang- i es va aconseguir reduir la dosi diària d’insulina en més d’un 20%. A més, entre els dos grups de pacients, no hi va haver diferències en l’augment de pes.

Així, l’estudi OpT2mise posa de relleu per primera vegada, en un nombre considerable de pacients, que l’ús d’una bomba d’insulina és una opció de tractament eficaç i segura en aquells pacients amb diabetis de tipus 2 que, tot i fer servir múltiples injeccions de insulina al dia, no tenen un control glucèmic adequat.

Referència de l’article:

“Insulin pump treatment compared with multiple daily injections for treatment of type 2 diabetes (OpT2mise): a randomised open-label controlled trial”. Yves Reznik, Ohad Cohen, Ronnie Aronson, Ignacio Conget, Sarah Runzis, Javier Castaneda, Scott W Lee, for the OpT2mise Study Group. The Lancet, Early Online Publication, 3 July 2014.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.