Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 21 de maig de 2014

Un estudi de la UB mostra que el colesterol té un paper clau en la migració cel·lular

D'esquerra a dreta, els investigadors Carles Enrich, Meritxell Reverter, Anna Álvarez Guaita, Ana García Melero, Carles Rentero i Elsa Meneses, a la Facultat de Medicina de la UB.

Un equip d’investigadors coordinats del professor Carles Enrich, cap del grup d’Endocitosi i Trànsit Intracel·lular de Proteïnes de l’IDIBAPS i membre del Departament de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociències de la UB, mostren en un estudi que el colesterol té un paper fonamental en la capacitat de les cèl·lules per moure’s i envair altres teixits. Els resultats del treball mostren també que l’acumulació de colesterol d’LDL —el que és transportat per les lipoproteïnes de densitat baixa— a les cèl·lules sembla clau per potenciar la mobilitat cel·lular. En canvi, alts nivells de colesterol d’HDL —el que és transportat per les lipoproteïnes de densitat alta— podrien evitar la propagació cel·lular. L’estudi és rellevant per entendre millor la metàstasi en el càncer, el procés pel qual les cèl·lules cancerígenes envaeixen els teixits sans, i contribueix al debat sobre la relació entre els nivells de colesterol i la incidència de càncer. L’article ha sortit publicat a la revista d’accés obert Cell Reports


En l’estudi multicènctric també hi han participat Daniel Grinberg i Lluïsa Vilageliu, del Departament de Genètica de la Facultat de Biologia, i Joan Blasi, del Departament de Patologia i Terapèutica Experimental de la Facultat de Medicina, amb la col·laboració d’investigadors de l’Institut Garvan de Recerca Mèdica (Austràlia), la Universitat de Sydney (Austràlia), la Universitat Tecnològica de Queensland (Brisbane, Austràlia) i la Universitat d’Hamburg (Alemanya).

El treball s’ha fet a partir d’experiments amb cultius cel·lulars de pacients de la malaltia de Niemann-Pick. Aquestes persones tenen una anomalia genètica que provoca l’acumulació del colesterol dins de la cèl·lula, fet que causa diferents trastorns motors i neurològics. Explica Carles Enrich: «Generalment, s’entén que el colesterol, un dels principals lípids del nostre cos, és a la sang; però poca gent es qüestiona què fa aquest colesterol dins la cèl·lula”. “Dins la cèlula el colesterol hi té diferents funcions -continúa Enrich- i, a més de ser bàsic per fabricar les membranes, també modula el transport vesicular. Ara hem vist que aquest colesterol és clau per regular altres mecanismes, com ara el moviment i la propagació cel·lular i, per tant, és bàsic per a la metàstasi».

La majoria de les cèl·lules del nostre cos s’adhereixen a les cèl·lules veïnes a través de les integrines, unes molècules tipus velcro situades a la superfície cel·lular. Els investigadors de la UB han examinat com es mouen les integrines a l’interior de les cèl·lules i han descobert el paper clau del colesterol. Tal com assenyala Enrich, «dins la cèl·lula, el colesterol controla el trànsit de vesícules, que són les responsables de transportar aquestes integrines a la superfície cel·lular; una disminució de la quantitat de colesterol a l’aparell de Golgi altera el trànsit i la localització de les integrines, cosa que repercuteix directament en la migració cel·lular».

Nous coneixements dels mecanismes de la metàstasi en el càncer

Aquesta recerca obre noves oportunitats terapèutiques respecte al control de la metàstasi, però també pel que fa a l’estratègia que cal seguir en persones amb càncer i, alhora, amb problemes de colesterol. «S’ha de tenir en compte que els fàrmacs recomanats per regular el colesterol potser modifiquen la capacitat de migració de les cèl·lules. Per això, és molt important avançar cap a la personalització dels tractaments», adverteix Enrich.

Per a aquests investigadors, el repte ara és entendre per què el colesterol es queda immobilitzat a l’interior de la cèl·lula. «Volem estudiar quins mecanismes a la membrana de l’endosoma —l’estructura on va a parar tot allò que entra a la cèl·lula— bloquegen el trànsit intracel·lular i per què el colesterol es queda retingut, amb els inconvenients que suposa per a la salut», conclou Carles Enrich.

Font: UB

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.