divendres, 2 de maig de 2014

Primera guia per al maneig clínic del colangiocarcinoma intrahepàtic, el segón tumor maligne més freqüent del fetge

És la primera guia clínica publicada sobre el maneig del colangiocarcinoma intrahepàtic, la segona neoplàsia maligna primària més freqüent del fetge. La revista Journal of Hepatology publica el fins ara únic document al món que recull recomanacions per al diagnòstic i tractament d’una malaltia que representa el 10% dels càncers hepàtics (al voltant de 70 mil casos al món). El Dr. Josep M. Llovet, professor ICREA del Grup d’Oncologia Hepàtica de l’Institut D’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) de Barcelona, i director del Programa de Càncer de fetge de l’Hospital Mount Sinai, lidera una iniciativa finançada per la Associació Espanyola Contra el Càncer que permetrà identificar noves àrees d’investigació i realitzar assajos clínics per combatre aquest tipus de càncer. La proposta sorgeix de la International Liver Cancer Association (ILCA), l’única associació científica de càncer de fetge a nivell mundial.

La guia clínica recull recomanacions per ajudar a tot el personal sanitari responsable del tractament de persones amb colangiocarcinoma intrahepàtic, un tipus de càncer que es presenta en aproximadament 2 de cada 100 mil persones, la majoria de més de 65 anys d’edat i ambdós sexes per igual. El tumor s’origina en els conductes biliars intrahepàtics, a diferència dels altres tipus de colangiocarcinoma perihiliares i distals. Aquests tumors tenen mal pronòstic, generalment per un diagnòstic avançat de la malaltia. El Dr. Llovet destaca la importància de disposar d’un full de ruta per abordar un problema cada vegada més freqüent, que a Espanya pateixen 400 persones anualment (el 10% dels 4000 casos de càncer hepàtic), ia Catalunya unes 100 a l’any.

Les recomanacions més destacades són:

 • Una nova classificació del colangiocarcinoma (intrahepàtica, perihiliar i distal);
 • Els factors de risc a l’Orient (Infestació parasitària) i Occident (Hepatitis crònica) són totalment diferents.
 • El diagnòstic definitiu és anatomopatològic, d’estadiatge radiològic i la classificació està basada en l’American Joint Committe on Cancer (AJCC) i la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC).
 • La definició de les noves dianes terapèutiques per a tractaments moleculars que encara no s’han aplicat.
 • La definició de quins pacients cal operar i com, així com la contraindicació del trasplantament.
 • Defineix que no hi ha evidència sòlida per a tractaments amb quimioembolització / quimioteràpia amb cisplatí / Gemcitabina, i per tant aquests tractaments són standard of practice però no standard of care.

Hepatòlegs, oncòlegs, cirurgians i biòlegs moleculars de tot el món lideren un document pioner que sorgeix durant la presidència del Dr. Llovet de la International Liver Cancer Association (ILCA), entre els anys 2011 i 2013. L’equip del Dr. Llovet treballa en el descobriment de noves dianes terapèutiques (proteïnes de fusió que incluyenFGFR2 en el 45% dels pacients) per al tractament del colangiocarcinoma intrahepàtic, en un estudi presentat recentment a Londres a la 49 Trobada Anual de l’Associació Europea per a l’Estudi del fetge (EASL 2014).

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Els comentaris estan tancats.