dimecres, 7 de maig de 2014

El Dr. Víctor Navarro ens parla dels fàrmacs antidepressius al Fòrum Salut Clínic

El Dr. Víctor Navarro, psiquiatra del Programa de Trastorns Afectius Unipolars del Clínic, va ser el conferenciant de la quarta sessió del cicle 2014 de conferències en salut Fòrum Salut Clínic, amb el tema “Fàrmacs antidepressius: per què serveixen? S’utilitzen en excés?.”

Com va explicar el Dr. Navarro, els fàrmacs antidepressius són un dels grups farmacològics més freqüentment prescrits a Europa. El fet que no hi hagi uns límits clarament definits en la Psiquiatria i la Psicologia entre el que constitueix una malaltia i el que és un sentiment no patològic és motiu d’un freqüent debat mèdic i social -que encara no s’ha acabat- sobre si la prescripció de fàrmacs antidepressius que es realitza és l’adequada o és abusiva.

És important que coneguem quins són els principals pros i contres de la prescripció d’aquest tipus de fàrmacs. El conferenciant va fer especial èmfasi en la importància i la necessitat, per part de la ciutadania, de tenir una informació clara i entenedora sobre quin és el mecanisme mitjançant el qual actuen aquests fàrmacs, quins són els seus principals efectes secundaris, com s’han de pendre aquest tipus de medicaments, per a què no serveixen i per a què si serveixen.

Pel que respecte a l’últim punt, el Dr. Navarro va aclarir als presents quins són els símptomes que millor identifiquen les malalties que poden beneficiar-se d’ un tractament farmacològic antidepressiu. Així mateix, també va explicar quines situacions responen millor al tractament psicològic i/o al tractament amb fàrmacs anomenats “ansiolítics” en comparació amb els fàrmacs antidepressius. D’aquesta forma, els presents a la sala van obtenir un coneixement que els resultarà útil a l’hora de participar en el debat sobre la prescripció de fàrmacs antidepressius.

Un cop acabada la intervenció del Dr. Navarro, es va obrir el torn de preguntes dels nombrosos assistents, després del qual es va presentar la següent conferència del cicle, que tindrà lloc el 29 de maig i que anirà a càrrec del Dra. Pastora Martínez, gerent de l’Institut d’Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer (IDIBAPS), amb el títol “La millora de la salut gràcies a la recerca biomèdica“.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.