dijous, 10 de abril de 2014

Un estudi demostra que l’al·lèrgia alimentària per aliments vegetals pot desencadenar una al·lèrgia respiratòria

Les proteïnes de transferència de lípids o LTP (Lipid Transfer Protein, en les seves sigles en anglès) són un tipus de proteïna molt comú entre els aliments vegetals i alguns pol·lens. Fins ara eren conegudes per la seva rellevància clínica com al·lèrgens alimentaris -present en fruites i verdures, fonamentalment-, no per la seva implicació en l’al·lèrgia al pol·len, pel que no hi havia una associació directa d’aquesta proteïna amb l’al·lèrgia respiratòria. Un estudi publicat per la revista Journal of Allergy and Clinical Immunology, liderat pel Dr. Jaime Sánchez del servei de Pneumologia i Al·lèrgia Respiratòria de l’Hospital Clínic de Barcelona i investigador del grup Inmunoal·lèrgia Respiratòria Clínica i Experimental de l’Institut D’Investigacions  Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), demostra per primera vegada que un pacient al·lèrgic a aliments vegetals pot acabar desenvolupant una al·lèrgia respiratòria mitjançant la reactivitat creuada (reacció entre un antigen i un anticòs que va ser generat contra un altre antigen similar), existent amb la LTP present en la composició del pol·len.

Un total de 15 pacients de l’Hospital Clínic de Barcelona amb al·lèrgia al préssec van ser sotmesos a una prova de provocació que consistia en posar directament al nas la proteïna LTP del pol·len de artemisa. Fins ara ningú ho havia fet de forma directa, sinó a través de proves cutànies o estudis en laboratori, amb preparats menys específics i mai directament al nas. Els resultats de l’estudi demostren com una sensibilització a la LTP present en el pol·len d’artemisa, és capaç d’induir símptomes d’al·lèrgia respiratòria (asma i rinitis al·lèrgica) en pacients exposats a aquest pol·len.

Després dels resultats obtinguts, el Dr. Sánchez apunta que “actualment disposem d’una immunoteràpia específica per l’al·lèrgia alimentària per LTP; estaria pendent explorar si aquesta immunoteràpia pot ajudar també a l’al·lèrgia respiratòria intervinguda per la mateixa proteïna. De la mateixa manera, disposar d’una immunoteràpia específica per a la LTP d’aquests pol·lens, potser podria ajudar també a l’al·lèrgia alimentària intervinguda per la mateixa proteïna“.

L’al·lèrgia al pol·len a Espanya

L’al·lèrgia al pol·len és el tipus d’al·lèrgia respiratòria més important d’Espanya. El pol·len de gramínies és la principal causa de la rinitis al·lèrgica i l’asma, però quan el pacient presenta una al·lèrgia alimentària associada, el pol·len de plàtan d’ombra o de artemisa són alguns dels principals responsables.
Barcelona, Madrid o Saragossa són zones on predomina l’al·lèrgia al pol·len de plàtan d’ombra, mentre que a Múrcia o Canàries predomina el pol·len d’artemisa, entre d’altres. Aquestes regions concentren més casos d’al·lèrgia alimentària, i és probable que la causa sigui la LTP que indueix aquesta al·lèrgia.

El Dr. Jaime Sánchez destaca que “una tercera part de les al·lèrgies alimentàries a Europa són degudes a aliments vegetals – a Catalunya, el 90% de les al·lèrgies alimentàries de l’adult són intervingudes per LTP-. A Espanya, la prevalença d’aquestes reaccions està augmentant en l’última dècada de forma paral·lela a l’increment de la prevalença de la rinitis i asma al·lèrgica causades en la seva gran majoria per al·lèrgia a pol·lens. Aquest increment es deu en gran part a factors mediambientals, d’higiene dietètica i genètics“.

A Espanya hi ha molts pacients que primer desenvolupen al·lèrgia a la pell del préssec i de forma progressiva desenvolupen al·lèrgia a altres aliments. La LTP del préssec és molt semblant a la LTP d’altres aliments vegetals; per aquesta similitud són capaços de reconèixer la LTP d’altres aliments vegetals (reactivitat creuada). Els pol•lens també tenen LTP, però fins al moment la seva rellevància clínica no estava demostrada. L’estudi del Clínic confirma que la LTP del pol·len és capaç de donar símptomes.

Segons el Dr. Sánchez, “hem demostrat que les LTP no només produeixen al·lèrgia alimentària, sinó que també poden ser responsables de l’al·lèrgia a alguns pol·lens. Aquesta proteïna en pol·lens sempre s’ha considerat secundària ja que els pacients al·lèrgics normalment estan sensibilitzats a diverses proteïnes “. L’estudi específic de la LTP suggereix que els pacients amb al·lèrgia a aliments vegetals tenen moltes probabilitats de tenir al·lèrgia respiratòria, “sobretot si viuen a les zones on hi ha més pol·len de plàtan o de artemisa“, apunta l’expert.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.