Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 7 de abril de 2014

Investigadors de l’IDIBAPS identifiquen una nova malaltia neurodegenerativa relacionada amb trastorns del son

Descobrir com funciona el cervell, la memòria o quines eines et  permeten identificar alteracions de la conducta són alguns dels reptes  als quals s’enfronta la neuroimmunologia, una ciència que estudia la  inflamació i els mecanismes d’inflamació del sistema nerviós central,  així com la seva implicació en malalties com l’esclerosi múltiple, les  encefalitis autoimmunes o les malalties neurològiques  paraneoplàsiques. El Dr. Josep Dalmau, investigador ICREA de  l’IDIBAPS que lidera el Grup d’ Autoimmunitat contra antígens  sinàptics, és un referent internacional en l’estudi de la neurologia i la  psiquiatria i en els darrers 7 anys ha identificat un total de 8 malalties  inflamatòries del cervell. La revista Lancet Neurology publicava la  setmana passada un article amb un altre dels seus descobriments, una  malaltia neurodegenerativa relacionada amb alteracions del son fins ara desconeguda. El Dr. Francesc Graus, responsable de l’equip de Neuroimmunologia clínica i experimental de l’IDIBAPS i cap del servei de Neurologia del Clínic, és l’investigador principal de la recent publicació, en la què també ha participat el Dr. Joan Santamaría, neuròleg de la Unitat de Trastorns del somni del Clínic , entre d’altres. L’ estudi també ha estat possible gràcies a la participació del Banc de Teixits Neurològics del Biobanc Hospital Clínic – IDIBAPS.Després de l’estudi del teixit cerebral de dos pacients amb símptomes com trastorns del son REM i no REM, de la conducta, del moviment i trastorns respiratoris (apnea obstructiva), els investigadors van identificar la presència d’un anticòs que actua contra una proteïna neuronal, la IgLON5, responsable del procés neurodegeneratiu vinculat al procés autoimmune.

Els resultats permeten diagnosticar una malaltia que fins al moment no es coneixia, i suggereixen la possibilitat de controlar en un futur processos inflamatoris que controlin al mateix temps la neurodegeneració en aquest tipus de pacients.

Referència de l’article:

Lidia Sabater, Carles Gaig,  Ellen Gelpi, Luis Bataller, Jan Lewerenz, Estefanía Torres-Vega, Angeles Contreras, Bruno Giometto, Yaroslau Compta, Cristina Embid, Isabel Vilaseca, Alex Iranzo, Joan Santamaría, Josep Dalmau, Francesc Graus. A novel non-rapid-eye movement and rapid-eye-movement parasomnia with sleep breathing disorder associated with antibodies to IgLON5: a case series, characterisation of the antigen, and post-mortem study. The Lancet Neurology, Early Online Publication, 3 April 2014. doi:10.1016/S1474-4422(14)70051-1

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.