dimarts, 15 de abril de 2014

El Chagas, malaltia oblidada

Ahir 14 de abril es va commemorar el Dia Internacional de la Malaltia de Chagas, una de les 17 malalties desateses, segons denominació de l’OMS.  ISGlobal, participat per l’Hospital Clínic, dedica bona part dels seus esforços a la lluita contra aquesta malaltia, tant a través de la seva presència a Bolívia com des de la seva seu a Barcelona.

Ara fa un any, el jugador de fútbol Leo Messi va donar suport a la Setmana Chagas-Malatia Desatesa de Cochabamba (Bolívia) que va tenir lloc del 15 al 19 d’abril de 2013, amb un missatge en vídeo en què parla de “sumar esforços per lluitar contra el Chagas”. Enguany, és la Dra. M. Jesús Pinazo, investigadora del CRESIB-Clínic i coordinadora tècnica de la Plataforma Chagas a Bolivia, la que ens fa alguna reflexió al seu blog d’ISGlobal.

El passat mes de març, especialistes de tot el món es van reunir a la X edició del Taller sobre la malaltia de Chagas, organitzat per l’ISGlobal en col·laboració la Fundació Mundo Sano. El Taller va ser inaugurat pel secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Antoni Mateu. Durant la jornada, més de 130 experts en Chagas van revisar els últims avenços en el tractament d’aquesta malaltia i van debatre sobre les polítiques sanitàries actuals. Entre els projectes que té en marxa ISGlobal hi figura la recerca per a obtenir un nou fàrmac per tractar el Chagas.

Què és el Chagas?

El Chagas és una malaltia causada pel paràsit Trypanosoma cruzi i transmesa per un insecte anomenat vinchuca. S’estima que la pateixen 10 milions de persones a tot el món, malgrat la qual cosa segueix sent una malaltia oblidada i sovint estigmatitzada per la seva associació amb la pobresa. Si no és tractada a temps, pot convertir-se en crònica i generar importants complicacions cardíaques o digestives.

A Europa, el Chagas constitueix un problema de salut pública. S’estima que actualment viuen entre 68.000 i 122.000 afectats, però falta una legislació a escala europea que reguli les formes de transmissió en països no endèmics. Així, només cinc països europeus tenen mesures de control de la malaltia en la seva legislació sobre donació de sang (Espanya, Itàlia, França, Suïssa, Regne Unit i Suècia) i, encara que alguns països han implementat programes per regular la donació d’òrgans per a trasplantaments, no hi ha cap directiva europea o llei nacional que ho reguli. A més, pel que fa a la transmissió vertical, de mares a fills, només unes poques regions han desenvolupat programes de prevenció i tractament.

Com diu el Dr. Joaquim Gascón, director de la iniciativa de Chagas d’ISGlobal i cap de secció de Medicina Tropical del Clínic, “a Espanya, per exemple, només tres comunitats autònomes (Catalunya, València i Galícia) han posat en marxa protocols de cribratge i diagnòstic de les dones embarassades procedents de països d’alta incidència, una mesura fonamental per prevenir la transmissió congènita” A més de l’absència de legislació a nivell europeu, segons el Dr. Gascón “ens trobem amb altres desafiaments que frenen el progrés contra el Chagas. La malaltia està infradiagnosticada a Europa pel fet que els professionals de salut no tenen experiència en el diagnòstic i maneig de pacients amb Chagas”.

Font: ISGlobal

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.