Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 18 de març de 2014

El Clínic de Barcelona participa en un assaig clínic per provar el marcapassos més petit del món

Amb una mesura de 24mm, el dispositiu Micra, fabricat per l’empresa de tecnologia mèdica Medtronic és, a dia d’avui, el marcapassos més petit del món. Un total de 10 centres al món participen en un assaig clínic global amb 60 pacients per provar un sistema tecnològic innovador, que no requereix cables, amb un procediment d’implant de mínima invasió (via transcatéter a través de la vena femoral). El primer dispositiu es va implantar a un pacient a Linz (Àustria) com a part de l’estudi clínic. A Espanya, el Clínic és un d’aquests 10 centres seleccionats en el món -i l’únic a Espanya- per provar el dispositiu en fase 1 (pre-market ) de l’estudi, aprovat per l’AEMPS (Agència Espanyola del Medicament i producte Sanitari). A Europa ho han provat cinc centres a Àustria, Hongria, Països Baixos i França. La resta haurà d’esperar que s’iniciï la fase 2, en què participaran 300 pacients de tot el món. En aquesta primera fase s’han implantat 26 dispositius a tot el món: 24 a Europa i tres a l’Hospital Clínic de Barcelona.


L’equip del Dr. Lluís Mont, cap de Arítmies de l’Hospital Clínic de Barcelona, juntament amb el Dr. Josep Brugada, director mèdic, han implantat el dispositiu Micra a tres pacients candidats que patien bradicàrdia, una condició caracteritzada per un ritme cardíac lent (menys de 60 batecs per minut) o irregular. Les intervencions es van realitzar el passat mes de febrer i els tres pacients presenten una evolució favorable fins al moment, sense cap complicació en l’operació ni postoperatòria. Segons el Dr. Mont,  “gràcies a la facilitat de l’implant a través de la vena femoral i a l’absència de cables, s’evita la possibilitat de ferides i disminueix notablement el risc d’infeccions i de disfunció dels elèctrodes, un problema comú en els marcapassos estàndard”. Un altre dels avantatges del nou dispositiu és la gestió dels circuits quirúrgics, ja que “hi ha la possibilitat de posar-lo a les àrees d’hemodinàmica dels centres hospitalaris, amb un servei permanent de 24 hores que no requereixen la programació dels serveis de quiròfan d’una cirurgia convencional”, assenyala el cap d’Arítmies del Clínic.

Micra aporta més estabilitat i redueix el risc de dany tissular

Amb una dècima de la mida del marcapassos actual, Micra es col·loca directament al cor mitjançant un catèter inserit a través de la vena femoral. Un cop col·locat, el marcapassos queda enganxat a la paret del ventricle dret i pot recol·locar-se si cal. Gràcies a la seva reduïda grandària i al sistema de fixació a través de quatre potes flexibles permet una major estabilitat i evita el dany del teixit cardíac. Aquest dispositiu no requereix l’ús de cables que connectin el marcapassos amb el cor. Micra mana impulsos elèctrics a través d’un elèctrode que està col·locat en el propi dispositiu. En contrast amb el procediment actual d’implant del marcapàs, Micra no requereix d’incisions quirúrgiques al pit ni la creació de cap ” butxaca” sota la pell. Aquesta novetat elimina les possibles complicacions derivades de l’implant i elimina qualsevol signe visible del dispositiu .

Micra és un exemple de la important inversió que hem fet en tecnologia punta, més concretament, en la miniaturització dels dispositius cardíacs”, diu Pat Mackin, president de CRDM i vicepresident de Medtronic. “Els dispositius més petits i els nous procediments menys invasius són una mostra del fort compromís en millorar la salut del pacient i guanyar eficiència en els procediments. A través de l’estudi clínic global del Micra estem intentant generar una evidència forta dels beneficis que aquesta tecnologia suposa per a pacients i clínics de tot el món”.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.