Categories

Entrada publicada a:

divendres, 10 de gener de 2014

Psiquiatres i investigadors bàsics descriuen una disregulació perifèrica del sistema endocannabinoide en primers episodis psicòtics

La revista Neuropsychopharmacology, del grup Nature, ha publicat recentment un article que descriu una disregulació perifèrica dels principals components del sistema endocannabinoide en pacients amb un primer episodi psicòtic, comparant-los amb una àmplia mostra de controls sans. Després controlar els principals factors de confusió, el grup de pacients va mostrar una expressió reduïda de manera significativa dels principals enzims de síntesi d’endocannabinoides i un augment de l’expressió dels de degradació. El subgrup de pacients amb antecedents de consum de cànnabis important va mostrar una menor expressió d’alguns dels marcadors estudiats en comparació amb el grup control. El primer signant de l’estudi és el Dr. Miquel Bioque i el darrer el Dr. Miguel Bernardo, ambdos membres de la Unitat d’Esquizofrènia de l’Hospital Clínic i l’equip IDIBAPS Bases biològiques del trastorn psíquic i psiquiatria nuclear.

L’estudi descriu la alteració d’un sistema l’equilibri del qual és necessari com a antioxidant, antiinflamatori, antiexcitotóxico i neuroprotector en una mostra molt ben caracteritzada de primers episodis psicòtics. Encara que es necessita més evidència científica, aquesta investigació indicaria com la determinació de certs components del sistema endocannabinoide té un interessant potencial com a marcador biològic del primer episodi psicòtic. Aquests resultats també augmenten l’interès sobre la modulació farmacològica del sistema endocannabinoide com una possible diana terapèutica en els trastorns psicòtics.

Aquest treball forma part dels resultats obtinguts del projecte intramural FLAMMPEPs, finançat pel CIBERSAM. La mostra de pacients i controls prové del projecte PEPs, finançat pel Fons d’Investigacions Sanitàries de l’Institut de Salut Carlos III i coordinat pel Dr. Miguel Bernardo, director de la Unitat d’Esquizofrènia Clínic i responsable de l’equip de Bases biològiques del trastorn psíquic i psiquiatria nuclear de l’IDIBAPS.

Referència de l’article:
Bioque M, García-Bueno B, Macdowell KS, Meseguer A, Saiz PA, Parellada M, Gonzalez-Pinto A, Rodriguez-Jimenez R, Lobo A, Leza JC, Bernardo M; FLAMM-PEPs study – Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental.Peripheral endocannabinoid system dysregulation in first-episode psychosis. Neuropsychopharmacology. 2013 Dec;38(13):2568-77. doi: 10.1038/npp.2013.165. Epub 2013 Jul 4.

Resum de l’article

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.