Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 4 de desembre de 2013

L’estudi de la retina permet visualitzar de manera no invasiva l’evolució de l’Esclerosi Múltiple

Les malalties neurodegeneratives són cròniques i encara no existeix un tractament eficaç, raó per la qual s’han convertit en una preocupació creixent a la nostra societat envellida. La manca de teràpies se suma a la dificultat d’estudiar l’efecte dels nous fàrmacs sobre el cervell, ja que fins a la mort del pacient no es pot realitzar un diagnòstic i un estudi anatomopatològic complerts. La revista Annals of Neurology publica un treball en el que se demostra que és possible monitoritzar l’evolució de l’Esclerosi Múltiple a través de la retina. El Dr. Íñigo Gabilondo és el primer signant del treball, i el darrer és el Dr. Pablo Villoslada, responsable del grup Esclerosi Múltiple, Patogènesi i Noves Teràpies del programa de Neuroimmunologia de l’IDIBAPS. El treball s’ha realitzat en col·laboració amb el Servei de Neurologia i el Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic, que configuren el Laboratori de la Via Visual, finançat per l’Instituto de Salud Carlos III.

L’ull és una finestra al cervell, ja que aquest es perllonga fins a la retina a través del nervi òptic. La retina, en ser part del cervell, també es veu afectada per les malalties neurodegeneratives com l’Esclerosi Múltiple, l’Alzheimer o el Parkinson. Les tècniques làser d’anàlisi per la imatge permeten aconseguir resolucions de fins a 1.000 vegades més petit que 1 mil·límetre, més que suficient per analitzar els nervis que arriben a l’ull pel nervi òptic i que mesuren una micra de diàmetre. Fins i tot s’està treballant amb tècniques d’espectroscòpia per obtenir imatges moleculars que permetrien identificar canvis en la composició de les neurones abans que apareguin canvis morfològics.

El treball publicat a Annals of Neurology combina la Tomografia de Coherència Òptica i la Ressonància Magnètica en 100 pacients amb Esclerosi Múltiple, en el moment d’inclusió en l’estudi i un any més tard. L’evolució de les dades obtingudes mitjançant tècniques d’imatge es va relacionar amb la progressió clínica dels pacients per demostrar que hi ha una degeneració dels nervis de la via visual representativa del que passa dins del cervell. A més, la degeneració dels axons de les neurones era independent dels brots soferts pels pacients, les fases inflamatòries agudes i més evidents de la malaltia però que no tenen tanta importància sobre el seu avenç.

El present estudi aplica aquestes tècniques a l’Esclerosi Múltiple, i aviat s’analitzaran altres malalties com el Parkinson o els trastorns del son REM, que són el símptoma més prematur conegut d’una malaltia neurodegenerativa. L’objectiu és monitoritzar la malaltia de forma no invasiva des de les seves fases més precoces, i obtenir així informació que permeti predir la seva evolució en els nous casos. Aquestes tècniques tenen un valor incalculable per testar l’efecte de les noves aproximacions clíniques que pretenguin aturar la progressió de les malalties neurodegeneratives.

 

Referència de l’article:
Gabilondo I, Martínez-Lapiscina EH, Martínez-Heras E, Fraga-Pumar E, Llufriu S, Ortiz S, Bullich S, Sepulveda M, Falcon C, Berenguer J, Saiz A, Sanchez-Dalmau B, Villoslada P. Trans-synaptic axonal degeneration in the visual pathway in multiple sclerosis. Annals of Neurology. 2013 Oct 2. doi: 10.1002/ana.24030. [Epub ahead of print]
Article a PubMed

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.