Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 2 de desembre de 2013

L’Alzheimer i el Pàrkinson, analitzats en la última conferència 2013 del cicle Fòrum Salut Clínic

El dijous 28 de novembre el cicle Fòrum Salut Clínic va oferir la última conferència de 2013, que va estar dedicada a les malalties neurodegeneratives, en sintonia amb la campanya de difusió i sensibilització en aquest àmbit de La Marató de TV3 d’enguany. Concretament, el Dr. Albert Lladó, de la Unitat d’Alzheimer i Altres Trastorns Cognitius i el Dr. Eduard Tolosa, de la Unitat de Parkinson i Trastorns del Moviment, ambdós de l’Institut Clínic de Neurociències (ICN), van tractar de la investigació en les malalties neurodegeneratives, quin és el seu estat actual i quin futur portaran les actuals línies de recerca.

L’Alzheimer i el Parkinson són dues malalties neurodegeneratives que tenen molta prevalència en la nostra societat i que comporten, a més, unes repercussions molt significatives, tant  a nivell personal, com familiar i social.

Segons van explicar els conferenciants, al llarg dels últims anys s’han donat avenços importants en el coneixement de l’Alzheimer i del Parkinson, com per exemple les noves tècniques diagnòstiques com l’estudi de diferents biomarcadors en el líquid cefaloraquidi o els estudis genètics de neuroimatge, que faciliten un diagnòstic més precoç i un major grau de certesa.

Aquestes noves tècniques permeten identificar la malaltia quan aquesta està encara en un estadi molt inicial, inclús en una fase preclínica, on les noves opcions terapèutiques, modificadores del curs de la malaltia, podrien tenir un efecte més beneficiós.

Tot i així, segons van comentar els Dr. Lladó iel Dr. Tolosa, el camí a recórrer en el coneixement i el tractament de la malaltia d’Alzheimer i del Parkinson és, per desgràcia, encara llarg. Serà necessari fer un esforç important i continuat en recerca, a fi i efecte que algun dia resulti possible canviar el pronòstic actual. En aquest sentit, l’objectiu general compartit per tots els experts és que algun dia sigui possible referir-se a aquestes malalties com a malalties curables.

Després de la conferència del Dr. Lladó i el Dr. Tolosa es va obrir el torn de preguntes per part del nombrós públic assistent a la sala, i tot seguit es va presentar el programa de la V edició del Cicle de Conferències en Salut Clínic 2014, que s’iniciarà el día 30 de gener amb la conferència Les medicines no oficials, són alternatives o complementàries? a càrrec del Dr. Miquel Bruguera.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.