Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 17 de desembre de 2013

El Dr. Marc Claret exposa en un In-House Seminar el paper de la Mitofusina 2 en la resistència a la leptina i la despesa energètica

El Dr. Marc Claret, investigador del Laboratori de Diabetis i Obesitat de l’IDIBAPS, va explicar la seva recerca sobre les causes moleculars de l’obesitat en un IDIBAPS In-House Seminar que portava com a títol “Mitofusin 2 in POMC neurons connects ER stress with leptin resistance and energy imbalance”. La xerrada es va basar en un treball que ha publicat recentment a la revista Cell. La Dra. Anna Novials es va encarregar de presentar l’acte.

És ben sabut que l’hormona leptina juga un paper central en la regulació de la sensació de gana al cervell. Moltes persones obeses són resistents a l’efecte de la leptina. El treball encapçalat pel Dr. Marc Claret, investigador Miguel Servet-ISCIII de l’IDIBAPS, demostra que una dieta rica en greixos pot alterar el mecanisme de regulació de la gana a través del seu efecte sobre la proteïna Mitofusina-2 de les neurones POMC de l’hipotàlem. Aquest descobriment descriu, per primer cop, un mecanisme molecular que permet relacionar l’estrès de reticle endoplasmàtic, la resistència a la leptina i la desregulació de la gana i el pes corporal.

Treballs anteriors havien descrit que les neurones hipotalàmiques resistents a l’efecte de la leptina, que atura les ganes d’ingerir aliments, presentaven estrès al seu reticle endoplasmàtic. Quan aquest orgànul no funciona correctament les proteïnes no queden ben formades i s’acumulen, impedint que es desenvolupin amb normalitat algunes funcions cel·lulars. El treball encapçalat per investigadors de l’IDIBAPS demostra com aquest estrès del reticle endoplasmàtic ve precedit d’una separació física entre el reticle endoplasmàtic i les mitocòndries.

Les mitocòndries són nombroses dins les cèl•lules i sovint estan unides al reticle endoplasmàtic gràcies a la proteïna Mitofusina-2. La presència d’aquesta proteïna es reduïa quan s’administrava als ratolins una dieta rica en greixos. El funcionament d’aquest mecanisme es va poder observar també gràcies a experiments en ratolins transgènics sense Mitofusina-2.

Al web de l’IDIBAPS hi podeu trobar un article més detallat sobre el treball publicat a Cell.

Referència de l’article:
Marc Schneeberger, Marcelo O Dietrich, David Sebastián, Mónica Imbernón, Carlos Castaño, Ainhoa García, Yaiza Esteban, Alba Gonzalez-Franquesa, Ignacio Castrillón Rodríguez, Analía Bortolozzi, Pablo M Garcia-Roves, Ramon Gomis, Ruben Nogueiras, Tamas L Horvath, Antonio Zorzano and Marc Claret. Mitofusin-2 in POMC neurons connects ER stress with leptin resistance and energy imbalance. Cell, Volume 155, Issue 1, 172-187, 26 September 2013. 10.1016/j.cell.2013.09.003
Read the article

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.