Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 2 de desembre de 2013

El Dr. Antoni Castells, premi en Investigació Clínica per la Fundació Pfizer

El Dr. Antoni Castells, director de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques i coordinador del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte de Barcelona, va rebre el passat 28 de novembre a Barcelona el guardó en la categoria d’Investigació Científica dels Premis de la Fundación Pfizer pel treball, codirigit amb el Dr. Enrique Quintero Carrión, de l’Hospital Universitario de Canarias, Colonoscopy versus Fecal Immunochemical Testing in Colorectal-Cancer Screening (Colonoscòpia versus test immunològic de sang oculta en femta en el cribrat del càncer colorectal), que es va publicar a la revista especialitzada New England Journal of Medicine el febrer de 2012.  L’acte va estar presidit pel Conseller de Salut Boi Ruiz.

El Dr. Castells va rebre el guardó de la ma del Professor Joan Rodés, president científic de la Fundació Pfizer. El Dr. Rodés és un hepatòleg reconegut mundialment, impulsor del servei d’Hepatologia del Clínic, antic director general del centre (2003-2008) i de l’IDIBAPS (1997-2008) i profesor emèrit de la Facultat de Medicina de la UB.

Seguidament a l’entrega de premis en les diferents categories, El Dr. Elías Campo, director de l’IDIBAPS i ponent convidat de la Fundació Pfizer, va dictar als presents la conferència  El Genoma del Cáncer, una nueva perspectiva hacia la medicina personalizada.

Dues tècniques diagnòstiques

L’article premiat mostra l’estudi comparatiu de dues tècniques principals que s’utilitzen actualment per a cribrar o detectar de forma precoç el càncer de còlon i recte, com són la colonoscòpia i la detecció de sang oculta en femta. En l’estudi va participar un total de 60.000 persones procedents de vuit Comunitats Autònomes (Aragó, Canàries, Catalunya, Galícia, Madrid, Múrcia, País Basc i València) durant quatre anys, i va estar co-finançat pel Ministeri d’Economia i Hisenda, a través de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid i l’Asociación Española Contra el Cáncer (aecc).

La detecció precoç salva vides

Els programes de cribratge tenen com a principal objectiu reduir la mortalitat del càncer de còlon i recte. La malaltia, que la majoria de vegades es desenvolupa a partir de petites lesions de l’interior del budell (pòlips), no sol donar molèsties ni simptomes fins que està ja en fase avançada. Però si es detecta a temps és un tipus de càncer molt fàcil de tractar i amb probabilitats de curació molt elevades, d’aqui la importància de realitzar proves preventives.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.