Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 30 de octubre de 2013

Els científics biomèdics fan autoanàlisi a “Luces y sombras de la investigación clínica”

Els assajos clínics són una de les activitats de la recerca biomèdica més controlades i vigilades a nivell mundial gràcies a, per una banda, l’existència d’una legislació d’àmbit nacional i internacional que regula l’ajust dels seus protocols als principis ètics i que garanteix la integritat i la dignitat dels subjectes que s’hi sotmeten; i, per altra banda, a l’existència dels Comitès d’Ètica, que son els qui preserven el compliment de la normativa legal i ètica, sobre tot en el referent a la informació continguda en els anomenats consentiments informats. Els avenços constants en la investigació i la tecnologia biomèdiques en un món cada cop més competitiu fa que l’àmbit d’aplicació del judici ètic es vagi ampliant i es comenci a dirigir el focus d’atenció en aspectes que fins ara no ha calgut considerar o s’han mantingut en l’ombra.

Precisament aquesta idea d’il·luminació i ombra, de joc de contrastos en la investigació biomèdica, és la que ha donat peu al títol del nou llibre que acaba de sortir publicat: “Luces y sombras en la investigación clínica”, editat per Triscastela i patrocinat per la Fundació Grífols i Lucas. És una obra col·lectiva de 47 autors, coordinats per Rafael Dal-Ré, del programa d’Investigació Clínica de la Fundació Pasqual Maragall de Barcelona; Xavier Carné, del servei de Farmacologia Clínica de l’Hospital Clínic, de l’IDIBAPS i del Departament d’Anatomia Patològica, Farmacologia i Microbiologia de la UB; i Diego Gracia, del departament de Medicina Preventiva, Salud Pública e Historia de la Ciencia de la Universidad Complutense de Madrid.

El llibre és un recull crític dels diversos factors que es dónen actualment en la recerca biomèdica, tant en l’apartat de ‘llums’ com en el d”ombres’.  Així, en l’apartat de ‘llums’, el lector troba reflexions personals sobre els agents clau dels assajos clínics, com són l’investigador principal, els pacients i els comitès d’ètica; plantejaments innovadors en els aspectes de disseny, complexitat, relació risc-benefici, comunicació. etc. dels assajos clínics; revisions extenses d’aspectes tècnics i ètics que estan revolucionant avui dia la investigació clínica; una anàlisi de l’especificitat de la investigació en països de renda baixa, així com la proposta europea de facilitar als governs la realització d’assajos clínics al marge de la indústria sanitaria, entre d’altres. En l’apartat d”ombres’, els autors aborden, per primer cop de forma escrita al nostre país, els aspectes i les pràctiques que tot just l’estament científic comença a tractar públicament, com poden ser els enganys en la comunicació de resultats i el conflicte d’interessos que poden confluir en la recerca biomèdica.

Entre els autors es troben diversos professionals de l’Hospital Clínic-UB-IDIBAPS i CRESIB, com el Drs. Gonzalo CalvoMohammed EzzeldinJoaquín S. Peñataro, Núria Sanz i Neus Riba, tots els del Servei de Farmacologia Clínica;  José Ríos i Ferran Torres, ambdós de la Plataforma de Bioestadística i Gestió de Dades; Clara Menéndez, pertanyent al CRESIB, i Francesc Cardellach, del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic.

L’obra, en els seus diferents capítols, està disponible en obert al web de la Fundació Grífols i Lucas.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.