Categories

Entrada publicada a:

divendres, 18 de octubre de 2013

El Dr. Ángel Carracedo ofereix un Seminari IDIBAPS sobre les noves estratègies genòmiques contra el càncer colorectal

El càncer colorectal es relaciona amb l’herència genètica en al voltant del 30 % dels casos, però només el 5 % de la variància genètica es pot atribuir a mutacions altament penetrants. Per tant, els investigadors que lluiten contra la malaltia s’enfronten a un problema molt complex que només es pot resoldre amb l’ús de les últimes tecnologies genètiques i bioinformàtiques. El Dr. Ángel Carracedo, director del Centro Nacional de Genotipado (CenGen-SCIII) de la Universidad de Santiago de Compostela, és un d’aquests investigadors que exploren totes les oportunitats disponibles per descobrir els principals mecanismes responsables del càncer colorectal. Va compartir la seva experiència en un Seminari IDIBAPS organitzat pel Dr. Antoni Castells que es va celebrar el 14 d’octubre sota el títol: New genomic strategies for the identification of genes involved in colorectal cancer.

El Dr. Carracedo va explicar algunes de les col·laboracions nacionals i internacionals que permeten una millor comprensió del càncer colorectal. El consorci EPICOLON, per exemple, és un estudi espanyol epidemiològic, prospectiu, multicèntric de base poblacional i molt productiu. Una altra iniciativa internacional és el Consorci COGENT sobre susceptibilitat al càncer colorectal, en què estudis d’associació de genoma complet (GWAS) han permès la detecció de diferents loci i polimorfismes (SNPs) associats amb el càncer colorectal. El Human Variome Project, la iniciativa mundial per recopilar i conservar tota la variació genètica humana que afecta la salut, és un altre dels exemples citats pel Dr. Carracedo per explicar la necessitat d’un enfocament multidisciplinari en la investigació sobre una malaltia tan complexa.

A més de la Genòmica, l’Epigenètica o la Farmacogenòmica, que estan oferint resultats interessants, el Dr. Carracedo va explicar l’interès creixent per l’admixture mapping. Es tracta d’estudiar la introducció de noves línies genètiques en una població, i ofereix una informació única sobre la importància de les variacions genètiques en l’aparició d’una malaltia genètica. La seva presentació va aixecar un gran interès i il·lustra l’àmplia experiència del conferenciant i els beneficis de la seva col·laboració amb equips com el dirigit pel Dr. Antoni Castells a l’IDIBAPS.

Informeu-vos de la resta de Seminaris IDIBAPS previstos per al 2013.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.