Categories

Entrada publicada a:

dijous, 3 de octubre de 2013

El clima local afecta a l’eficàcia dels insecticides contra la malària

Actualment, el mètode més eficaç per a eradicar la malària consisteix a eliminar el mosquit adult vector de transmissió mitjançant l’ús de mosquiteres tractades amb diferents tipus d’insecticides i amb aerosols residuals interiors. Però els especialistes temen que es pugui produir un augment de la resistència dels mosquits a aquests productes, la qual cosa donaria lloc a un ressorgiment de la malaltia, i per això resulta prioritària la recerca dirigida al desenvolupament de nous insecticides i formulacions. En aquesta línia, un estudi dirigit per Krijn Paaijmans, del CRESIB-Hospital Clínic, centre d’investigació d’ISGlobal, que acaba de sortit publicat a la revista científica PLoS Pathogens, sosté que les condicions microclimàtiques més rellevants són factors a tenir en compte a l’hora d’augmentar l’eficàcia en l’ús dels insecticides i aerosols contra els mosquits de la malària.


Com explica Paaijmans, “l’activitat metabòlica del mosquit, implicat en la degradació dels insecticides, i la sensibilitat del sistema nerviós en sí són altament dependents de la temperatura. Per tant, la temperatura de l’ambient té el potencial d’afectar a la toxicitat d’una substancia química“.

El Pla d’Avaluació de Plaguicides (WHOPES, en anglès) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els compostos i productes per a mosquits en els assajos en fase I es provin a una temperatura d’entre 25º i 27º C. Però per la nit baixa la temperatura, i és precisament per la nit quan els mosquits de malària són més actius. Així, segons Paaijmans, “al provar el rendiment de l’insecticida sota condicions estàndard de laboratori, existeix la possibilitat d’eliminar compostos en la fase de proves que poden funcionar molt bé en condicions de camp. Per altra banda, sense informació sobre la seva acció a diferents temperatures, és possible implementar productes químics menys eficients de l’esperat en condicions reals de camp.

La capacitat de les mosquiteres tractades amb insecticides i aerosols per a eliminar els transmissors de la malària pot disminuir de forma ràpida després del seu desplegament, per la qual cosa s’ha de tenir en compte l’efectivitat d’aquests productes en un entorn determinat a l’hora de mantenir un control efectiu durant el major temps possible entre aplicacions. Segons Katey Glunt, del Centre de Malalties Infeccioses Dinàmiques i el Departament de Biologia de la Universitat Estatal de Pennsylvania i co-signant del treball, “la temperatura, per exemple, influeix en la toxicitat d’alguns insecticides, però és menys important en la d’altres. És necessari realitzar més proves amb la fi d’entendre com les eines actuals es veuen afectades per les condicions locals“.

Els productes químics són eines poderoses per al control de la malària i altres malalties transmeses per vectors, com el dengue, la leishmaniasi i la malaltia de Chagas. L’estudi d’investigació dirigit per Paaijmans conclou que, per augmentar l’eficàcia de les eines químiques per al control de vectors, s’ha de tenir en compte el coeficient de temperatura dels productes químics des del començament de la prova.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.