dilluns, 28 de octubre de 2013

AB-Biotics adquireix una patent per predir efectes secundaris dels antipsicòtics

La biotecnològica catalana AB-Biotics ha adquirit els drets de patent d’una tecnologia desenvolupada per la Universitat de Barcelona (UB), l’IDIBAPS, l’Hospital Clínic de Barcelona i el Consorci Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM). Es tracta d’un mètode que, a partir de l’ADN, permet predir si un pacient tractat amb antipsicòtics té un alt o un baix risc de desenvolupar síndrome extrapiramidal. Els inventors de la patent són Amalia Lafuente Flo, Sergi Mas Herrero i Cristina Magdalena Grau per la UB; Patricia Gassò Astorga per l’IDIBAPS i la UB; i, Miguel Bernardo Arroyo per l’Hospital Clínic, UB i CIBERSAM. Aquest projecte ha estat gestionat des del Departament d’Innovació de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica.

La síndrome extrapiramidal és un tipus d’efectes secundaris, induïts pels fàrmacs antipsicòtics, que afecten el moviment del pacient i inclouen rigidesa muscular, tremolors, parkinsonisme i acatísia (impossibilitat de mantenir-se quiet), entre d’altres. La informació que aporta el nou mètode ajuda al metge a identificar el tractament més adequat per a cada pacient, ja que els efectes secundaris són una de les principals causes d’abandonament d’aquest tipus de tractaments.

Aquesta tecnologia s’incorporarà a Neurofarmagen, un servei de farmacogenètica desenvolupat per AB-Biotics que permet identificar el tractament més adequat per a cada pacient neuropsiquiàtric a través de l’ADN extret d’una mostra de saliva. D’aquesta manera, a més de la informació que ja oferia el test fins ara, el metge disposarà de més dades per decidir el fàrmac i la dosi més segurs per a un determinat pacient. Actualment Neurofarmagen es comercialitza a Espanya, a través d’Almirall, així com a Brasil, a través de GlaxoSmithKline, i Mèxic, a través de Scienta Farma.

D’altra banda, AB-Biotics ha signat un conveni amb la Fundació Bosch i Gimpera de la UB per col·laborar fins a 2016 en la recerca i desenvolupament de nous avanços en farmacogenètica amb l’equip d’investigadors liderat per la Dra. Amàlia Lafuente, catedràtica de Farmacologia en la Facultat de Medicina de la UB, que col·labora amb la Unitat d’Esquizofrènia de l’Hospital Clínic.

Més informació a www.ab-biotics.com

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.