Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 16 de setembre de 2013

Els avenços en investigació clínica i bàsica en diabetis es donen cita a Barcelona

Al voltant de 20.000 diabetòlegs assistiran a la 49a Reunió Anual de l’Associació Europea per a l’Estudi de la Diabetis (European Association for the Study of Diabetes, EASD), la qual se celebrarà del 23 al 27 de setembre a Barcelona. Tot i que hi ha milions de persones que pateixen la malaltia, hi ha molts aspectes de la patogènia de la diabetis mellitus en les seves dues formes, tipus 1 i tipus 2, que encara es desconeixen. A la Reunió Anual de l’EASD es discuteixen les novetats més rellevants en totes les línies d’investigació sobre la diabetis. El comitè organitzador local, presidit pel Dr. Ramon Gomis, director de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), està format per metges i investigadors de l’Hospital Clínic de Barcelona – IDIBAPS. Aquest centre d’investigació i hospital tenen una llarga trajectòria en recerca en diabetis tant des del punt de vista bàsic com clínic. El Dr. Ignasi Conget i la Dra. Anna Novials, endocrinòlegs de l’Hospital Clínic de Barcelona i investigadors de l’IDIBAPS que formen part del comitè organitzador local, han participat en una roda de premsa per presentar el congrés, juntament amb el Dr. Ramon Gomis i el Dr. Viktor Jörgens, Director Executiu de l’EASD i la seva Fundació.

El president de l’EASD, el Prof. Andrew J.M. Boulton, obrirà la reunió inaugural al Claude Bernard Hall, donant la benvinguda a uns 20.000 metges i científics procedents de més de 120 països. A partir d’aquest moment, investigadors de tot el món procedents d’institucions acadèmiques i la indústria farmacèutica presentaran els nous avenços en camps com epidemiologia, prevenció, educació terapèutica, organització sanitària, investigació bàsica i recerca clínica. Es tracta doncs d’un congrés molt significatiu per a la diabetis, per a la promoció i projecció internacional de la ciutat de Barcelona i per a la investigació biomèdica a Catalunya en general.

Es calcula que la diabetis afecta més de sis milions i mig de persones a Espanya, i a prop d’un milió de persones a Catalunya. La malaltia i les seves complicacions, incloent-hi cardiopaties, ceguesa i deteriorament dels ronyons i del sistema nerviós, estan adquirint unes proporcions epidèmiques i generant un gran cost social i econòmic. Per això la diabetis és una malaltia que requereix una gran atenció per part de la comunitat científica així com per part de la societat i dels seus representants polítics.

En l’apartat clínic es pot remarcar que s’actualitzaran els resultats i repercussió de dos grans estudis clínics. Es tracta, d’una banda, de l’UK Prospective Diabetes Study (UKPDS), els resultats inicials del qual es van presentar també a Barcelona el 1998 en el marc del mateix congrés amb un gran impacte sobre el maneig de la Diabetis tipus 2. D’altra banda, es repassarà i s’actualitzarà la repercussió de l’estudi DCCT (Diabetis Control and Complications Trial), realitzat en pacients amb Diabetis tipus 1, i que va convertir al tractament amb múltiples d’insulina en el paradigma del maneig correcte d’aquesta malaltia.

En l’apartat d’investigació bàsica també hi ha molts focus d’interès, entre ells la influència de l’ambient sobre la malaltia o les noves estratègies experimentals de teràpia cel·lular. Cada vegada és més evident que portar una vida sana amb una dieta equilibrada, evitant el consum de tòxics o fent exercici, ajuda a prevenir i gestionar millor malalties com la diabetis. Estudis epigenètics comencen a explicar les claus moleculars per les quals es produeix aquest efecte beneficiós. El descobriment dels processos que permeten la regeneració de les cèl·lules beta pancreàtiques productores d’insulina també aporta coneixements importants per al disseny de noves estratègies terapèutiques.

Finalment, la diabetis ocupa una importància cada vegada major en la salut pública i la política, així que els simposis que tindran lloc dins del marc de la Reunió també representen una plataforma per debatre temes d’interès polític i social. L’Agència Europea de Medicaments (EMA) i la Direcció General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea tindran representació en els simposis, per discutir les perspectives de futur del finançament de la recerca i també de l’aprovació de nous fàrmacs a nivell europeu. D’altra banda, la Reunió és un punt de trobada per diabetòlegs i persones afectades per la diabetis que treballen junts per a millorar el nivell d’educació i d’atenció als pacients. Les associacions de pacients són especialment actives i tindran una gran presència al recinte del congrés.

Més informació a: www.easd.org

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.