Categories

Entrada publicada a:

dijous, 1 de agost de 2013

El tractament precoç de pacients amb mieloma asimptomàtic retarda la progressió de la malaltia

El tractament precoç del mieloma asimptomàtic d’alt risc de transformació en mieloma múltiple actiu pot millorar de forma significativa l’evolució de la malaltia, a l’endarrerir la seva progressió i augmentar significativament la supervivència dels pacients. Així ho revelen les conclusions d’un assaig clínic dut a terme pel Grup Espanyol de Mieloma (GEM-PETHEMA), que publica en el seu número d’agost la revista mèdica The New England Journal of Medicine. Entre els signants del treball es troben la El Dr. Joan Bladé i la Dra. Laura Rosiñol, l’equip d’Hemato-Oncologia de l’IDIBAPS – Hospital Clínic.

Aquest estudi pioner ha comptat amb la participació de 21 hospitals espanyols i 3 centres portuguesos, i ha estat coordinat pels doctors Jesús San Miguel i Maria Victòria Mateos, del Servei d’Hematologia de l’Hospital Universitario de Salamanca. El tractament triat va ser lenalidomida, un fàrmac nou immunomodulador que havia demostrat una alta eficàcia en els malalts amb mieloma actiu, juntament amb dexametasona, un corticoide. Aquest teràpia presenta l’atractiu addicional que s’administra per via oral i presenta un excel·lent nivell de tolerància.

El risc de progressió de la malaltia a mieloma simptomàtic era significativament inferior (5,59 vegades menys) en els pacients tractats precoçment enfront dels no tractats. Aquesta teràpia també augmenta la supervivència en els pacients tractats precoçment, ja que un 94% dels pacients que van rebre el tractament seguia viu als cinc anys, enfront del 78% del grup que no va ser tractat.

Informació via: Sobre la Sociedad Española de Hematología y Hemoterapia (SEHH)

Referència:
María-Victoria Mateos, M.D., Ph.D., Miguel-Teodoro Hernández, M.D., Pilar Giraldo, M.D., Javier de la Rubia, M.D., Felipe de Arriba, M.D., Ph.D., Lucía López Corral, M.D., Ph.D., Laura Rosiñol, M.D., Ph.D., Bruno Paiva, Ph.D., Luis Palomera, M.D., Ph.D., Joan Bargay, M.D., Albert Oriol, M.D., Felipe Prosper, M.D., Ph.D., Javier López, M.D., Ph.D., Eduardo Olavarría, M.D., Ph.D., Nuria Quintana, M.D., José-Luis García, M.D., Joan Bladé, M.D., Ph.D., Juan-José Lahuerta, M.D., Ph.D., and Jesús-F. San Miguel, M.D., Ph.D. Lenalidomide plus Dexamethasone for High-Risk Smoldering Multiple Myeloma. N Engl J Med 2013; 369:438-447August 1, 2013DOI: 10.1056/NEJMoa1300439
Llegiu l’Abstract de l’article

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.