Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 17 de juliol de 2013

Nou consens internacional en Cardiologia Pediàtrica liderat per la Unitat Integrada d’Arítmies Pediàtriques HSJD-Clínic

El tractament de les arítmies pediàtriques acaba de donar un nou pas endavant a nivell mundial amb la recent publicació a la revista Europace del primer article de consens internacional, Pharmacological and non-pharmacological therapy for arrhythmias in the pediatric population: EHRA and AEOC-Arrhythmia Working Group joint consensus statement, avalat per l’EHRA (European Heart Rhythm Association – European Society of Cardiology) i l’AEPC (Association of European Pediatric Cardiology). El treball és fruit de quasi dos anys d’esforços i estreta col·laboració dels hospitals més importants del món en l’especialitat, liderats i coordinats per la Unitat Integrada d’Arítmies de l’Hospital Sant Joan de Déu-Hospital Clínic, amb la participació activa del Dr. Antonio Berruezo, del servei de Cardiologia del Clínic; el Dr. Josep Brugada, cardiòleg reconegut internacionalment i director mèdic de l’Hospital Clínic, que apareix com a primer signant; i la Dra. Georgina Sarquella-Brugada, del servei de Cardiologia de l’Hospital Sant Joan de Déu. Entre altres signants a destacar es troba el Dr. Ramon Brugada, del Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, IdIBGi.

L’exhaustiu  treball, de més de 40 pàgines, recull el consens del grup d’experts sobre la utilització de les diferents teràpies, farmacològiques i no farmacològiques, que actualment es disposen per al tractament de les arítmies en la població infantil. Es divideix en sis capítols principals: Anatomia del sistema de conducció del cor; Patofisiologia i epidemiologia de les arítmies en la població infantil; Genètica de les arítmies pediàtriques; Tractaments farmacològics; Ablacions pediàtriques amb catéter; i Dispositius elèctrics en infants. Està disponible a texte complet en el següent enllaç: http://europace.oxfordjournals.org/content/early/2013/07/12/europace.eut082.full.pdf+html

La Unitat Integrada d’Arítmies Pediàtriques Hospital Sant Joan de Déu – Hospital Clínic

La Unitat Integrada d’Arítmies Pediàtriques de l’Hospital Sant Joan de Déu-Hospital Clínic es va crear el 1998 i des de llavors s’ha convertit en una Unitat de referència en l’especialitat, la primera a l’Estat Espanyol i una de les cinc primeres a nivell mundial. Està coordinada conjuntament pel Dr. Josep Brugada, de l’Hospital Clínic de Barcelona, i la Dra. Georgina Sarquella, de l’Hospital de Sant Joan de Déu. En 2011 va arribar a les mil ablacions cardíaques per radiofreqüència practicades en pacients pediàtrics, 30 dels quals van ser nadons, el més petit dels quals tenia un pes de 1,5 quilograms en el moment de la intervenció, i cinc amb menys de 2,5 quilograms de pes quan s’els va practicar l’operació. L’edat mitjana dels nins sotmesos a una ablació va ser de 11 anys, i un 54% dels pacients van ser nenes.

La publicació aquest dies del Consens Internacional per al Tractament de les Arítmies Pediàtriques representa, per a la Unitat i per a les respectives institucions sanitàries, un gran reconeixement internacional a la tasca realitzada.

L’ESC

La Societat Europea de Cardiologia (European Society of Cardiology, ESC), representa a més de 80.000 cardiòlegs de tot el món. Reuneix en el seu si 6 Associacions, 5 Consells, 18 Grups de Treball, 55 Societats cardíaques nacionals, la comunitat ESC Fellows and Nurse Fellows, 36 Societats cardíaques afiliades i la comunitat ESC Cardiologists for Tomorrow. Ofereix activitats científiques i de formació, d’elaboració i actualització de Guies de pràctica clínica, d’organització de cursos i iniciatives docents, així com enquestes a nivell europeu. Igualment, organitza el congrés de l’ESC, el de major importància a nivell mèdic a Europa, així com congressos menors d’especialitzacions. L’ESC edita també 9 de les millors revistes mundials en cardiologia.

L’AEPC

L’Associació de Cardiologia Pediàtrica i Congènita Europea (Association for European Paediatric and Congenital Cardiology, AEPC) es va fundar a Lyon el 1963 i conforma actualment una important xarxa de cardiòlegs pediátrics i altres especialistes, d’Europa y de la resta del món. Edita per als seus membres la publicació Cardiology in the Young y té diversos Grups de Treball dedicats a potenciar la col·laboració entre els seus membres, la investigació científica i el desenvolupament professional, així com a mantenir un nivell alt en la pràctica professional. L’AEPC col·labora amb nombroses associacions similars d’altres continents, així com amb l’ESC.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.