dilluns, 29 de juliol de 2013

El projecte NEXES rep tres estrelles de la Unió Europea a l’excel·lència

El projecte NEXES (Supporting Healthier and Independent Living for Chronic Patients and Elderly) ha estat guardonat recentment amb tres estrelles en el premi de la Unió Europea a les ciutats i regions que excel·leixen en la innovació per a un envelliment actiu i saludable mitjançant l’us de les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), el Reference Sites Award.  Aquest projecte internacional multicèntric format per equips de Grècia, Noruega i Espanya es va desenvolupar entre 2008 i 2012 sota la coordinació del Dr. Josep Roca, cap de la Unitat de Funció Pulmonar de l’Institut Clínic del Tòrax.  Amb el Clínic hi han participat en el projecte l’HUBc InnoHealth i la Fundació TicSalut, sota el paraigües del Departament de Salut.

La cerimònia d’entrega dels premis es va celebrar a Brussel·les el passat 1 de juliol, amb 120 representants de 31 regions europees, i va comptar amb les intervencions de la vice-president de la Comissió Europea i responsable de l’Agenda Digital, Neelie Kroes, i Paola Testori Coggi, Directora General de Salut i Consumidors.

NEXES ha tingut com a objectiu avaluar els avantatges o inconvenients que per a la salut i la qualitat de vida de la gent gran amb certes malalties cròniques podia suposar transferir el pes de l’atenció hospitalària a l’atenció primària i a l’atenció a domicili, mitjançant l’ús de les TIC. Per a això, va analitzar la implementació de quatre Serveis d’Atenció Integral (SAI) a pacients crònics de Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), d’Insuficiència Cardíaca Congestiva (ICC) i de diabetis mellitus II. L’anàlisi incloia intervencions centrades en el pacient i estandaritzades, com l’exercici i pràctiques de benestar a domicili, l’atenció reforçada als pacients fràgils, l’hospitalització domiciliària i avançament de l’alta; i el suport a distància a l’atenció primària en el diagnòstic i tractament d’aquests pacients.

Els resultats de l’estudi demostren que els Serveis d’Atenció Integral per a pacients crònics implementats amb l’ajut de les TIC reforcen l’efectivitat clínica en els pacients, disminueixen costos en l’atenció sanitària, consoliden la compartició d’informació entre les diferents organitzacions que hi intervenen i ajuda a la presa de decisions. El projecte proposa un model d’actuació innovador que articula tots els actors que hi intervenen, i formula estratègies per a l’escalabilitat d’aquest tipus de serveis d’atenció integral a nivell d’altres regions europees.

En el projecte multicèntric hi han participat, a més del Dr. Roca,  Helge Garasen (Trondheim), Anders Grimsmo (CNRHA), Montse Meya (TIC-Salut), Albert Alonso (Hospital Clínic), Joe Gorman (SINTEF), Felip Burgos (Hospital Clínic), Carme Hernández (Hospital Clínic), Anael Barberan (Hospital Clínic), Isaac Cano (IDIBAPS), Theodore Vontetsianos (Sotiria), Alexis Milsis (Sotiria), Giannis Vogiatzis (Santair), Jordi Rovira (TID), Laura Pellisé (UPF-CRES), Pere Ibern (UPF-CRES), Anna Garcia-Altés (AIAQS), Cristiano Codagnone (Univ Milano-UOC), i JI Martinez-Roldan (Linkcare HS).

El premi Reference Site

La Unió Europea reconeix amb aquest guardó les solucions que són punts de referència i d’inspiració a l’hora d’augmentar la qualitat de vida i la salut de les persones grans, solucions que es poden escalar a nivell de tota Europa. Els projectes més innovadors que mostren els  guardonats inclouen l’us de tecnologia intel·ligent per a monitoritzar l’estat de salut i el seguiment de la planificació mèdica des del domicili; els entorns amigables a la gent gran, amb l’ús de la domòtica (tecnologies innovatives per al domicili) per a facilitar el dia a dia; aplicacions informàtiques per a reforçar els llaços socials i la promoció d’un estil de vida més saludable a través de l’exercici físic i una millor nutrició.

A més de l’entrega de premis, es convoca una reunió tècnica centrada en la difusió d’aquestes solucions innovadores i en la transferència de coneixement sobre com implementar-les en altres regions europees.

Per a saber més de NEXES, es pot consultar el web del projecte: web:http://www.nexeshealth.eu/about-nexes.html.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.