Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 9 de juliol de 2013

Els criteris per recomanar una colonoscòpia després d’una sigmoidoscòpia difereixen en precisió i consum de recursos

El càncer colorectal és el tercer càncer més comú a nivell mundial, i la segona causa de mort relacionada amb el càncer. Tant les proves de sang oculta en la femta com la sigmoidoscòpia flexible han demostrat ser capaces de reduir la seva mortalitat i incidència. L’equip IDIBAPS Oncologia gastrointestinal i pancreàtica, dirigit pel Dr. Antoni Castells, director de l’Institut de Malalties Digestives i Metabòliques de l’Hospital Clínic i professor de la UB, ha comparat la precisió i els recursos necessaris de les estratègies existents per derivar pacients a colonoscòpia després d’una sigmoidoscòpia. Els resultats, basats en les dades recollides per l’estudi COLONPREV, s’han publicat recentment al Journal of the National Cancer Institute, amb el Dr. Xavier Bessa de l’Hospital del Mar com a co-primer autor.

La sigmoidoscòpia és un examen mèdic mínimament invasiu de l’última part del còlon i el recte. Aquesta tècnica es practica en pocs minuts i no necessita l’administració de cap medicació per a sedar a la persona. S’utilitza per seleccionar aquells individus que requereixen una colonoscòpia, una exploració més detallada i complexa , basant-se en la premissa que les lesions distals prediuen el risc de neoplàsies proximals avançades.

L’estudi COLONPREV (1) es va dissenyar per a comparar l’eficàcia d’una única colonoscòpia amb la de les proves immunològiques fecals biennals per a la reducció de la mortalitat deguda a càncer colorectal. 5.059 persones es van sotmetre a una colonoscòpia en aquest gran assaig controlat aleatoritzat. L’estudi va ser finançat per l’Associación Española Contra el Cáncer (AECC) i l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), amb el suport d’institucions públiques i de recerca de diferents regions espanyoles (Aragó, Canàries, Catalunya, Galícia, Madrid, Múrcia, País Basc i València). Els resultats van aparèixer l’any passat a la revista New England Journal of Medicine.

En base a les lesions trobades a la part final del còlon i el recte durant les colonoscòpies de l’estudi COLONPREV, els investigadors van estimar el nombre de pacients que haurien estat seleccionats per fer-se la colonoscòpia d’acord a tres criteris diferents. Aquests criteris són els proposats en els assaigs clínics UK Flexible Sigmoidoscopy, Screening for COlon REctum [SCORE], i Norwegian Colorectal Cancer Prevention [NORCCAP].

En l’estudi COLONPREV es van trobar neoplàsies proximals avançades en 255 individus (5,0%) dels 5059 estudiats. La prevalença d’aquestes lesions va ser menor en dones que en homes, així com en individus de 50 a 59 anys que en els de 60 a 69 anys. El grau de compliment dels criteris del Regne Unit (6,2%), SCORE (12,0%), i NORCCAP (17,9%) va variar significativament. Tot i que els resultats mostren que la sigmoidoscòpia hauria detectat entre el 35% i el 43% menys d’individus amb neoplàsies avançades que la colonoscòpia, s’ha demostrat en assaigs controlats aleatoris que la sigmoidoscòpia és capaç de reduir la mortalitat i la incidència del càncer colorectal.

El nou estudi publicat al Journal of the National Cancer Institute (2) conclou que, si bé els criteris NORCCAP van aconseguir la major sensibilitat per a la detecció de neoplàsies avançades proximals, les recomanacions del Regne Unit són les que van requerir un menor nombre de pacients sotmesos a una colonoscòpia per detectar una d’aquestes neoplàsies. La confirmació dels resultats amb nous estudis pot contribuir a una major expansió i adaptació de les estratègies de cribratge del càncer colorectal entre la població amb un risc mitjà de patir la malaltia.

Referència:

(1) Quintero E*, Castells A*, Bujanda L, Cubiella J, Salas D, Lanas Á, Andreu M, Carballo F, Morillas JD, Hernández C, Jover R, Montalvo I, Arenas J, Laredo E, Hernández V, Iglesias F, Cid E, Zubizarreta R, Sala T, Ponce M, Andrés M, Teruel G, Peris A, Roncales MP, Polo-Tomás M, Bessa X, Ferrer-Armengou O, Grau J, Serradesanferm A, Ono A, Cruzado J, Pérez-Riquelme F, Alonso-Abreu I, de la Vega-Prieto M, Reyes-Melian JM, Cacho G, Díaz-Tasende J, Herreros-de-Tejada A, Poves C, Santander C, González-Navarro A; COLONPREV Study Investigators. Colonoscopy versus fecal immunochemical testing in colorectal-cancer screening. N Engl J Med. 2012 Feb 23;366(8):697-706. doi: 10.1056/NEJMoa1108895. *Ambdós comparteixen primera autoria

(2) Castells A*, Bessa X*, Quintero E, Bujanda L, Cubiella J, Salas D, Lanas A, Carballo F, Morillas JD, Hernández C, Jover R, Montalvo I, Arenas J, Cosme A, Hernández V, Iglesias B, Castro I, Cid L, Sala T, Ponce M, Andrés M, Teruel G, Peris A, Roncales MP, González-Rubio F, Seoane-Urgorri A, Grau J, Serradesanferm A, Pellisé M, Ono A, Cruzado J, Pérez-Riquelme F, Alonso-Abreu I, Carrillo-Palau M, de la Vega-Prieto M, Iglesias R, Amador J, Blanco JM, Sastre R, Ferrándiz J, González-Hernández MJ, Andreu M; for the COLONPREV study investigators. Risk of Advanced Proximal Neoplasms According to Distal Colorectal Findings: Comparison of Sigmoidoscopy-Based Strategies. J Natl Cancer Inst. 2013 Jun 19;105(12):878-886. Epub 2013 May 24. *Ambdós comparteixen primera autoria

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.